İnşaat İşçileri, Asansör Faciasına İlişkin Tanık İfadesi Vermek Üzere Adliyede

Mecidiyeköy’ de bir rezidansta yaşanan asansör faciasında hayatını kaybeden 10 işçinin arkadaşları, tanık olarak ifade vermek üzere adliyeye geldi.

Adliye önünde açıklama yapan işçiler, “Olaydan sonra enkaz bize kaldırılmak istenildi. Bu olay iş kazası değil iş cinayetidir” dedi.


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, asansör faciasına ilişkin Torunlar GYO yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Tanal’ın suç duyurusunun ardından olayda hayatını kaybeden işçilerin mesai arkadaşları, Tanal’ın suç duyurusuna ilişkin tanık ifadesi vermek üzere adliyeye geldi. Adliye önünde gelen işçiler burada bir açıklama yaptı.

Gerekli önlemler alınmadığı için arkadaşlarının öldüğünü belirten işçiler adına şantiyede asansör operatörü olarak çalışan Ercan Kılavuz bir açıklama yaptı. Hiçbir eğitimden geçmeyen kişilerce asansörün kontrollerinin yaptırıldığını belirten Kılavuz, işçilerin emniyetlerinin sağlanmadan ölüme sürüldüklerini iddia etti.

‘’FİRMA SAHİPLERİ KENDİLERİNİ AKLAMAK İÇİN SUÇU TEKNİKERLERE ATIYORLAR’’
Şantiyedeki bütün asansörlerde problem olduğunu öne süren Kılavuz, sorunları defalarca yetkililere ilettikleri halde hiçbir şekilde konuyu önemsemediklerini ileri sürdü. Asansör ile ilgili görevlendirilen kişilerin kendilerine ‘asansörle ilgili teknik bilgileri bilmediklerini’ söylediğini belirten Kılavuz, Firma yetkililerinin “Firma sahipleri kendilerini aklamak için suçu bu insanlara atmaya yöneliyorlar’’ dedi.

‘’GÜVENLİK ÖNLEMLERİ DEVRE DIŞIYDI’’
Olayın yaşanmasından bir gün önce asansörün elektrik panosu patladığını iddian eden Klavuz, “Güvenlik önlemleri devre dışıydı. Arkadaşlarımız asansöre çıkmayacaklarını belirtti.

Ama arıza ve sorun olmadığını söylenerek çık anlamında talimat verildi.

Arkadaşlarımızda bunu güvence kabul ederek tekrar çıktılar asansöre. Facianın ardından bizzat oraya girip enkazı kaldırmamız istendi. Biz de o kana basarak enkazı kaldırmayacağımızı söyledik. Bunu şantiyedeki özel güvenlik personellerine yaptırdılar. Bu delillerin karartılması anlamına geliyor’’ ifadelerini kullandı.

İşçiler açıklamanın ardından adliye binasına giriş yaptılar. Ancak soruşturmayı yürüten savcı Erdal Bağcı’nın yerinde olmaması sebebiyle işçiler tanık olarak ifade veremedi.
Kaynak: İHA