Canik'te Organ Bağışı Semineri

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen "Bir Bağış, Bir Hayat" kampanyası kapsamında Canik Belediyesi çalışanlarına organ ve doku nakli bağışı semineri verildi.

Canik'te Organ Bağışı Semineri

Belediye meclis salonunda düzenlenen toplantıya Canik Belediye Başkanı Osman Genç, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, başkan yardımcıları ve belediye çalışanları katıldı.

Semineri veren Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, Samsun'un organ bağışı konusunda Türkiye'de 5. olduğunu, ancak organ bağışının Türkiye genelinde istenilen seviyede olmadığını söyledi.

Kazak, Türkiye'de 28 binden fazla hastanın organ nakli beklediğini, diyaliz hastaları ile birlikte bu sayının 78 bin olduğunu belirtti.

"BAĞIŞÇI SAYISI AZ"
Organ bağışının son derece önemli bir hale geldiğine işaret eden Dr. Kazak, "Organ nakli ancak hastanelerde yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü gerçekleştirilen hastalardan alınarak yapılmaktadır. 2013 yılında 1708 kişinin bu şekilde ölümü gerçekleşmiştir. Bunlardan yalnızca 379'u bağışçıdır. Bu çok küçük bir rakamdır. Bu sayının artırılması gerekmektedir" dedi.

Kazak ayrıca, organların bozulmasının ana nedenleri olarak, çevre şartlarının olumsuz değişimi, zararlı alışkanlıklar, bilinçsiz ilaç kullanımının ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekti.

"ORGAN BAĞIŞI CAİZ"
Seminerleri düzenlemelerindeki amacın farkındalık oluşturmak olduğunu ifade eden Dr. Kazak, "Organ nakli dinimizce de caizdir. Organ nakli merkezlerine, tüm hastanelere ve sağlık ocakları ile sağlık müdürlüklerine başvurarak organ bağışı yapabilir ve 'organ bağışı kartı' alabilirsiniz. Bunun için yaklaşık beş dakikanızı alacak bir bilgi formunu doldurmanız yeterli. Üstelik sigara ve alkol gibi alışkanlıklar da organ bağışı yapmaya engel değil" diye konuştu.

GENÇ'TEN ORGAN BAĞIŞINA DESTEK
Seminere katılan Canik Belediye Başkanı Osman Genç de, organ bağışının önemine dikkat çekerek, organ bağışını desteklediğini söyledi.

Başkan Genç, şunları söyledi: "Bağışlanan her organ kurtarılan bir hayat demektir. Samsun'un organ naklinde 5. sırada olması olumlu, ancak vatandaşlarımızın daha fazla duyarlı olacağına inanıyorum."
Organ bağışı ile ilgili broşürlerin de dağıtıldığı seminer, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
Kaynak: İHA