733. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri

Bu yıl 733'üncüsü gerçekleşen Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri, Bilecik’in Söğüt ilçesinde düzenlenen devlet töreni ile başladı.

733. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri

Tören sonrası açıklamalarda bulunan Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri'nin dedeleri Ertuğrul Gazi’nin sağlığında başlanmış olan bir toy geleneği olduğunu söyledi.

Bu toylarda Türk beylerinin toplandığı ve boy beyi Ertuğrul Gazi’nin eşliğinde siyasi, ekonomik ve sosyal kararların Söğüt'te alındığını belirten Aydoğdu, “Bu esnada boy beyi Ertuğrul Gazi halkına yemekler ikram etmiş boylar arasında gençler güreşler yapmışlar. Cirit müsabakaları yapılmış ve 733 yıldır bu gelenek devam etmiş. Ertuğrul Gazi beyin ölümünde sonra törene anma ilan edilmiş buraya gelen boy beyleri yine toyu topladıklarında Ertuğrul Gazi beyi de mezarı başında anmışlar. Dolayısıyla çok şükür bu yıl 733’üncüsünü kutluyoruz” dedi.

“DÜNYADA 733 YILDIR DEVAM EDEN KÜLTÜR VE GELENEK YOK”
Dünyanın hiçbir yerinde 733 yıldır devam eden bir başka kültür, bir başka gelenek olmadığını ifade eden Aydoğdu, “Biz Yörükler olarak birlik ve beraberlik içerisinde hoşgörüyü sevgiyi buradan anlatmak istiyoruz. Yörük’ün misafirperverliğini Yörük’ün hoşgörüsünü Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun temellerinde var olan o manevi duyguları burada sergilemek istiyoruz. Bu maksatla çadırlarımızı kurduk Yörüklerimiz ise Türkiye'nin dört bir yanından geliyorlar. Yörüklerimiz 3 gün boyunca bu çadırlarda buraya gelen misafirlere ikramlarda bulunacaklar. İnşallah daha nice 733’üncü yılları kutlamak nasip olur diyorum. Öncelikle Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan’a teşekkür ediyorum. Çok güzel ve anlamlı bir sempozyum düzenlediler. Merv'den Söğüt’e bildiğimiz gibi dedemiz Ertuğrul Gazi Kayı boyunu Merv'den alarak Anadolu’ya geliyorlar. Anadolu’da bir talihsizlik Gündüz Alp’in vefatından sonra Ertuğrul Bey boyun başına geçiyor ve buraya kadar ulaşıyorlar bu bir kültürdür. Bir kültürün naklidir medeniyetin naklidir. Sadece hadiseyi attan binip böyle görmemek lazım Orta Asya'daki töremizi buralara getirdiler. Buralarda yaşattılar bizlere bu cennet vatanı miras bıraktılar” diye konuştu.

“YILLAR GEÇTİKÇE TÖRENLERDE BİR TAKIM DEĞİŞİKLİKLER OLUYOR”
Yıllar geçtikçe kutlama ve törenlerde bir takım değişiklikler olduğunu da Aydoğdu, “Bu değişikliklerinin olmaması gerektiğini düşünüyorum. Benim şahsi kanaatim töreyle oynamak doğru olmayacağı yönündedir. Zamanla komite üyelerimizi de ikna ederek eski haline döndürmek için bir gayret içerisinde olacağız. Pilav burada pişiyordu bunun bir şifası vardı. Şifası Anadolu'nun dört bir yanından toplanan bulgurlar burada ana bulgura ilave ediyorlar böylece bulgurun dört bir tarafından yetiştirilen bulgurlar bir araya toplanmış oluyor tıpkı dedem Ertuğrul Gazi döneminde olduğu gibi dolasıyla bu bir kültürdür bu kültürü devam ettirme içerisindeyiz. Bu yıl böyle oldu ama önümüzdeki yıl bunları komitede görüşerek eski haline getirmek için bir gayrette olacağım. Konser konusunda zaman zaman maddi imkansızlıklar olabiliyor. Veya talepler doğrultusunda bir takım problemler olabiliyor” şeklinde konuştu.

“MAKSAT BURADA KONSER DEĞİL SİRKÜLASYONU SAĞLAMAK”
Konuşmasının sonunda Aydoğdu, bu şenlik komite kararlarının kendisinin de düzelmesinden yana olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Çünkü konser burada o ahengi o coşkuyu sergiliyor. Maksat burada konser verip eğlence değil. Konser her zaman verilir ama konser burada toparlayıcı oluyor. Buradaki sirkülasyonu sağlıyor. Gelen insanlar burada konserin ötesinde bir hadisenin var olduğunu görüyorlar. Buradaki manevi varlığı teneffüs ediyorlar ve sonra diyorlar ki ben yanlış düşünmüşüm. Ben konser için gelmiştim ama burada konserden daha önemli bir şey var, bu geleneğin yaşatılması lazım deyip önümüzdeki yıllar kendilerine böyle bir çalışma yapıyorlar. Onun için inşallah ileri ki dönemlerde bu düzeltilir. Belki genç nesiller Ertuğrul Gazi’yi anma törenleri var gidelim dediklerinde ne yapacağım ben orada diyor. Burayı tanımadığı için burada yatan şahsiyeti tanımadığı için böyle bir cevap verebiliyor ama bu konser olduğunda o genç o konser içinde gelmiş olsa buraya geldiği zaman burada konserden çok daha öte olduğunu görüyor. Önümüzdeki yıllarda evlendikten sonraki yıllarda çocukları oldukları zaman belki diyecek ki gelin siz oradaki konseri dinleyin demek suretiyle buradaki katlımı çoğaltacağını düşünüyorum. Ben bütün insanlarımızı hangi siyasi görüş olursa olsun. Buraya davet ediyorum 733’üncü Ertuğrul Gazi’yi anma törenlerini birlik beraberlik içerinde kutlayalım çünkü buna ihtiyacımız var saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”
Kaynak: İHA