Müzik ve Sülük Tıbba Giriyor

GeçmişŸte Anadolu'da akıl hastalarının tedavisinde kullanılan müzikle terapi, yaraları iyileşŸtiren sineklerle yapılan "larva uygulaması", kirli kanı emen sülüklerin kullanıldığŸı "sülük tedavisi" bundan böyle bazı hastalıklarda "tamamlayıcı" tedavi olarak uygulanabilecek.

SağŸlık BakanlığŸın hazırladığŸı yönetmelikle bu tür tedaviler, izin verilen sağŸlık kurumlarında sadece hekimler tarafından yapılabilecek.
SağŸlık BakanlığŸı SağŸlık Hizmetleri Genel MüdürlüğŸü Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp Uygulamaları Daire BaşŸkanı Mehmet Zafer Kalaycı, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, 15 farklı dalı kapsayan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp YönetmeliğŸi hazırlandığŸını ve yakında yürürlüğŸe gireceğŸini bildirdi.
Yönetmelikle çok eskilerden bu yana uygulanan ve bir çoğŸu halk arasında da bilinen yöntemlerinin artık bazı rahatsızlıklarda "Tamamlayıcı" tedavi olarak uygulanabileceğŸini belirten Kalaycı, bu uygulamaların klasik tıbbi tedavilerin alternatifi değŸil, tamamlayıcısı olmasının amaçlandığŸını vurguladı.
Kalaycı, bu nedenle yönetmeliğŸin "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp" olarak adlandırıldığŸını ifade ederek, düzenlemenin dünyadaki uygulamalar dikkate alınarak hazırlandığŸını, Dünya SağŸlık ǖrgütünün de bu çalışŸmaları aynı isimle yürüttüğŸünü kaydetti.

Avrupa'da modern ve geleneksel tıbbın bir arada kullanılması eğŸiliminin arttığŸını, modern tıpla uğŸraşŸan hekimlerin artık geleneksel tıbba da eğŸilim duymaya başŸladığŸını anlatan Kalaycı, düzenleme yapılırken "Yanıta dayalı tıp mı kanıta dayalı tıp mı?" şŸeklinde tartışŸmayı gündeme getirdiklerini söyledi.

Kalaycı, şŸu bilgileri aktardı:
"Yönetmelikte 15 başŸlık var. Bunların içerisine tam, net bir kanıt koyma şŸansı olmamışŸ ama ciddi yanıtlar var. Hastalar iyilik halinden bahsediyorlar. Zaten bu uygulamaların çoğŸu kulaktan kulağŸa yayılmışŸ. Biz bunu DSǖ ile de paylaşŸtık. Onlar da bazı sınıflandırmalar içine girmek istiyorlar. Bizim ilk sorduğŸumuz yeterli kanıtınız var mı elinizde? A sınıf dergilerde 15 başŸlıkta sonuca ulaşŸmışŸ bir şŸey var mı diye baktık. Daha çok buradaki 15 başŸlıkta kanıt üzerinde çalışŸtık. Bilimsel yayınlar incelendi, A sınıf dergilerdeki yayınları inceledik. LJıkarttığŸımız yönetmelik bu yayınlar üzerine oluşŸturuldu."
Bu uygulamaların hekimler tarafından yapılacağŸını, diğŸer sağŸlık personelinin de yardımcı olarak çalışŸabileceğŸini kaydeden Kalaycı, BakanlığŸın bu tedaviyi uygulayanlara sertifika vereceğŸini, merkezleri ise ruhsatlandıracağŸını vurguladı.
Kalaycı, uygulamaların, "ünite" ve "uygulama merkezleri"nde yapılabileceğŸini, ünitelerin, özel ve kamuda sağŸlık hizmeti sunulan hastanelerde birim olarak, uygulama merkezlerinin ise eğŸitim ve araşŸtırma hastaneleri ile üniversitelerde açılacağŸını ifade ederek, buralarda hem araşŸtırma gelişŸtirme yapılabileceğŸini hem de bu işŸi yapacaklara eğŸitim verileceğŸini söyledi.

-Müzikle tedavi
Düzenlemenin içerdiğŸi uygulamalardan bazılarıyla ilgili bilgiler de veren Kalaycı, "müzikterapi"nin tarihte "akıl hastaları" için Anadolu'da uygulandığŸını anımsattı.
Kalaycı, şŸu bilgileri verdi:
"Müzikterapi, Osmanlılar ve Selçuklular döneminde ve uygulanmışŸ bir tedavi yöntemi. Zamanında ruh sağŸlığŸı bozuk kişŸiler bu yöntemle tedavi edilmişŸ. Endikasyonlar (Uygulanacak rahatsızlıklar) içinde psikolojik sorunlar da bulunuyor. Türk musikisinin bazı makamlarının hangi rahatsızlıklara iyi geldiğŸine ilişŸkin ülkemizde yapılan çalışŸmalar da var. Hatta geçmişŸte yapıldığŸı gibi bu musikinin içinde senfonik su sesi de kullanılıyor. Anadolu topraklarında tıp eğŸitimi verilen Gevher Nesibe adına kurulan kurumda müzikle terapi uygulanmışŸ. Aynı şŸekilde Trakya'da Edirne'deki şŸifahanede de bu uygulamalar yapılmışŸ."
-Bitkisel tedavi
Türkiye'ye has 3 bin 500-4 bin civarında tıbbi bitki olduğŸunu, bunun doğŸru tarım uygulamalarıyla 12 bine kadar çıkarılabileceğŸini bildiren Kalaycı, bu bitkilerin yönetmelik kapsamındaki uygulamalarda kullanılabileceğŸini, bunun da ülkenin kalkınmasına katkısı olabileceğŸini söyledi.

-Sülük, larva, kupa
SağŸlık BakanlığŸının kısa süre içinde yürürlüğŸe girecek yönetmeliğŸi, uzun yıllardır sağŸlık kurumlarında uygulanabilen ve bir tedavi yöntemi kabul edilen akapunkturu da kapsayan 15 geleneksel ve tamamlayıcı yöntemle ilgili düzenlemeler içeriyor.
Buna göre, akupunktur iğŸne veya lazerle vücuttaki belirli noktaların uyarılmasıyla kas, iskelet sistemi, başŸ, eklem ağŸrıları, kısırlık tedavisi, doğŸum ağŸrılarında, sigara bırakmaya bağŸlı psikolojik sorunlar, organik soruna bağŸlı olmayan gece işŸemesi, kemoterapiye bağŸlı sorunların ortadan kaldırılması için uygulanabilecek.
-"Hipnozla doğŸum"
Arı ve arı ürünlerinin kullanıldığŸı "Apiterapi", bağŸışŸıklık sistemini desteklemekte, geleneksel tıbbi ürünler ve ilaçların kullanıldığŸı "Fitoterapi", BakanlığŸın ruhsat verdiğŸi rahatsızlıklarda, "Hipnoz" belirli cerrahi işŸlemler öncesinde ameliyat korkusunu yenmek, anksiyete ve ağŸrıyla başŸ etmede, kısırlık tedavisinde, gebelik ve doğŸum süresince ve kadın hastalıklarında, yeme bozukluklarında, alkol ve sigarayı bırakmada, depresyon ve uyku bozukluğŸunda, "Sülük tedavisi", eklemlerde kireçlenme, bacaklarda damarsal sorunlardan kaynaklanan ağŸrının giderilmesinde, "Homeopati", kişŸiye özel seçilmişŸ ilaçlarla uykusuzluk, egzama, alerjik astım, kemoterapi kaynaklı bulantı ve kusma gibi yan etkilerin azaltılması, dikkat eksikliğŸi ve hiperaktivitede ana tedaviye destek amaçlı, kısırlık ve dişŸ ağŸrılarında uygulanabilecek.
Mekanik hareketliliğŸini kaybeden eklemlerin elle uygulanan yöntemlerle düzeltilmesini içeren "Kayropraktik", boyun ve bel ağŸrılarında, yumuşŸak doku zorlamalarında; bölgesel vakum uygulamaya dayanan "Kupa uygulaması", bağŸışŸıklık sisteminin güçlendirilmesinde, romatizmal hastalıklarda, başŸ ağŸrısında, kabızlık, bulantı ve kusmada; laboratuvarda üretilen özel bir sinek türünün kullanıldığŸı "Larva uygulaması", iyileşŸmeyen yaralarda; bitkisel ilaçların özel iğŸnelerle cilt içine enjekte edildiğŸi "Mezoterapi", eklem zedelenmesine bağŸlı şŸişŸlik ve ağŸrılarda, selülitte, migrene bağŸlı başŸ ağŸrılarında, bağŸışŸıklık sisteminin güçlendirilmesinde, spora bağŸlı yumuşŸak doku yaralanmalarında başŸvurulabilecek yöntemler arasında yer alabilecek.
Bazı solüsyonların eklem bağŸı dokusuna enjekte edildiğŸi "Proloterapi"ye eklemlere bağŸlı şŸişŸlik ve ağŸrılarda, tekrarlayan başŸ, boyun ve bel ağŸrılarında, migrende, yumuşŸak doku spor yaralanmalarında; kas, iskelet sisteminin güçlendirilmesini içeren ve girişŸimsel bir yöntem olmayan "Osteopati"ye omurga ve iskelet sisteminin hareket bozukluğŸunda, omurga ve disk kaymalarında, ayaktan ameliyat sonrası rehabilitasyonda, kaza sonrası ağŸrılarda, uyku bozukluklarında; lokal ve sistemik olarak ozon-oksijen karışŸımının kullanıldığŸı "Ozon uygulaması"na eklem ve tendon yaralanmalarında; diyabetik ayakta, el, ayak tabanı, kulakta yönlendirici refleks alanlarının mevcudiyetine dayanan "Refleksoloji"ye psikolojik rahatsızlıklarda, bağŸışŸıklık sisteminin güçlendirilmesinde, başŸ ağŸrılarında ve uyku bozukluklarında başŸvurulabilecek.
GeçmişŸte Anadolu'da akıl hastalarının tedavisinde uygulanan, müziğŸin ve müzik uygulamalarının psikolojik, zihinsel ve sosyal ihtiyaçların karşŸılanmasında kullanılan "Müzikterapi" ise psikolojik sorunların tedavisinde, sosyal fobiler ve kişŸilik bozukluklarında, otizmde, zeka geriliğŸinde, kaygı giderilmesi ve tedaviye uyumda, bazı ağŸrılarda, felçli hastalarda, doğŸumhanelerde, yoğŸun bakımlarda tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olabilecek.
 
Kaynak: AA