Yurtdışı operasyonları bile dinlediler

Paralel yapı tarafından yasadışı dinlenen 76 kriptolu telefonun 26'sının, MİT ile Genelkurmay'a ait telefonlar olduğu ortaya çıktı.

Yurtdışı operasyonları bile dinlediler
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yapılan incelemelerde devletin zirvesine ait kriptolu telefonların dinlenmesine ilişkin vahim detaylar ortaya çıktı.

YURT DIŞI OPERASYONLARINI BİLE DİNLEDİLER

Buna göre, dinlendiği tespit edilen 76 kriptolu telefonun 26'sı MİT ve Genelkurmay'a ait... MİT ve Genelkurmay'ın bu kriptolu telefonları iç ve dış saha operasyonlarını gerçekleştiren personele verdiği öğrenildi.

Operasyonlarda kullanılan kriptolu telefonların dinlendiği gerçeği ortaya çıkınca, bu operasyonların ne maksatla dinlendiğine ilişkin de soru işareti doğdu. Savcılık, MİT ve Genelkurmay'a, kriptolu telefonların hangi görevlerde kullanıldığını sormaya hazırlanıyor.

ÖN RAPORDAKİ O DETAY

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Gölbaşı Cumhuriyet başsavcılığı tarafından kriptolu telefonların dinlenmesine yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında hazırlanan ön bilirkişi raporunun detaylarında şoke eden gerçekler ortaya çıkmaya başladı.

Raporda dinlemeye takılan sistemde IMEI numaraları kayıtlı 76 kriptolu telefonun 26'sının Milli İstihbarat Teşkilatı ve Genelkurmay'ca yurtiçi ve yurtdışı saha operasyonlarda kullanılan kriptolu telefonlar olduğu tespit edildi. Bilirkişinin, TİB'de illegal dinlemelere ilişkin silinen dijital veritabanını kurtarma çabaları sırasında kriptolu telefonlara ait IMEI numaraları tespit edilmişti. Yapılan incelemede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve bakanlara ait kriptolu telefonların belirli periyotlarla aylarca dinlendiği ortaya çıkmıştı.

Bilirkişi, kayıtlarda yer alan bazı telefonların kime ait olduğunu tespit edemeyince konu TÜBİTAK'a aktarıldı. Yapılan incelemede numaranın MİT'e ve Genelkurmay'a kayıtlı olduğu anlaşıldı ancak kimin kullandığı tespiti yapılamadı. Yetkili birimlerle yapılan yazışmalar sonrasında dinlemelerde yer alan 26 kriptolu telefonun, Genelkurmay ve MİT tarafından iç ve dış operasyonlarda kullanılan kriptolu telefonlar olduğu belirlendi.

304 DİNLEME TALİMATI

TİB'de çalışan bilirkişi, devletin zirvesinin kullandığı 164 kriptolu telefondan 76'ısının dinlendiğini tespit etti. Dinlenen kriptolu telefonlara ait 304 ayrı dinleme talimatı belirlendi. Sadece 76 kriptolu telefonun IMEİ numarasına ulaşıldı. Daha fazla kriptolu telefonun dinlenmiş olabileceğine ancak bunun henüz ortaya çıkmadığına vurgu yapıldı.

DIŞ OPERASYONLAR KİME SIZDIRILDI?

TİB'de çalışmalarını sürdüren bilirkişi heyeti, dinlemelerin süresini, kayıtlarının nasıl tutulduğunu, kimlerin bilgisayarlarından aktarım yapıldığını bir bir tespit etmeye başladı. Elde edilen verilerin kimlere nasıl servis edildiği, gizli operasyonların kimlere sızdırıldığı ise araştırmalar sonrasında ortaya çıkacak.

YENİ ŞİFRELEME SİSTEMİNİ DE ÇÖZMÜŞLER

MİT ve Genelkurmay, telefonların güvenliğini artırabilmek için dış operasyonlarda kullandıkları cihazlara özel şifreli yazılımlarla ikinci bir şifreleme sistemi kurmuştu. Ancak paralel yapının dinlemeleri yapabilmek için bu şifreleri de kırdığı ortaya çıktı.