Şehitkamil Belediyesi Halkın Sağlığıyla Oynayana Göz Açtırmıyor

Şehitkamil Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğünün, Gatem Kuruyemişçiler Sitesinde denetimleri sırasında, vatandaşın sağlığını tehlikeye atan sahte ürünlere el koydu.

Şehitkamil Belediyesi Halkın Sağlığıyla Oynayana Göz Açtırmıyor

Yapılan kontroller neticesinde, 2O bin şişe sahte nar ekşisi ve sirke ruhu ele geçirdi. Şehitkamil Belediyesi tarafından Gatem Kuruyemişçiler Sitesi’nde, daha önce de sahte bal üretmekten ceza kesilen ve kapatma cezası uygulanan bir iş yeri, hem ruhsatsız hem de işletme kayıt belgesi olmadan tekrar faaliyete geçerek, sahte nar ekşisi ve sirke ruhu üretmeye başladı.

Çok az miktarda nar ekşisi aroması, glikoz, karamel ve birçok kanserojen maddeyi sağlıksız ve kötü koşullar içerisinde şişelere dolduran iş yeri sahipleri, nar ekşisi ve sirke ruhunu satımı için hazır hale getirdi. Bu sırada Gatem Kuruyemişçiler sitesinde denetim yapan Şehitkamil Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, denetimleri sırasında iş yerine girerek, satışa hazır olan ürünlerde inceleme başlattı. Yapılan incelemeler sonucu kötü koşullar içerisinde üretilen nar ekşisi ve sirke ruhunun sahte olduğunu fark eden ekipler, yasal işlem başlatarak, yaklaşık 20 bin adet nar ekşisi ve sirke ruhuna el koydu. Ekiplerin zamanında müdahalesiyle, vatandaşın sağlığı düşünülmeden sırf para kazanmak adına üretilen sahte ürünlerin, birçok yere dağılması ve vatandaş için ciddi sağlık tehditleri oluşturması gibi durumlar da engellenmiş oldu. El konulan nar ekşisi ve sirke ruhundan numuneler alınarak, incelenmek üzere laboratuvara gönderilirken, iş yeri hakkında cezai işlem uygulanarak kapatıldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tarım İl Müdürlüğü Gıda Şube Müdürü Sait Demirkıran, "Şehitkamil Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü ekiplerimizin ortak denetimleri sonucu, ilimizin Gatem Bölgesinde bir işletmenin, işletme kayıt belgesi olmadan ve Belediye tarafından verilen ruhsatı da olmadan, farklı numara ve hilelerle hazırlamış olduğu 20 bin adet nar ekşisi sosu ve sirke ruhu ele geçirilmiştir. Bu ürünlere el konularak imha edilecek ve firma hakkında da gerekli işlemler yapılacaktır. Halkımızdan şunu istiyoruz, özellikle nar aromalı içecek ve yiyecekleri alırken çok dikkat etsinler. Bu tarz ürünler gerçek ürünler değildir ve bu ürünlerin içinde az miktarda nar aroması ve glikoz bulunmaktadır. Sirke ruhu diye adlandırılan ise sitrik asittir. Bunu turşuyu korumak için kullanıyorlar ama fazla oranda kullanımı sağlık açısından tehlikeli bir hale dönüşebiliyor. Bu yüzden vatandaşın, aldığı ürünün nerede, nasıl üretildiğini bilmesinde fayda var. Vatandaşın güvenilir yerlerden alış veriş yapmasını tavsiye ediyoruz. Vatandaş bir ürün hakkında soruşturma yapmak isterse Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Belediyelerin Zabıta Müdürlüklerine danışarak ürün hakkında bilgi alabilir ya da herhangi bir ürün hakkında şikayette bulunabilirler” dedi.

Kaynak: İHA