Eskişehir'de Toplu Ulaşım Ücretlerinin Zamlanması

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı Pınar Turhanoğlu Gücüyener, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi toplu ulaşım ücretlerine yapılan zamma ilişkin, "Toplu ulaşım haktır. Kamu yararı gözetilerek yapılmalıdır. Ticari kaygıların burada yeri yoktur. Özellikle toplu ulaşımdan kar edip başka hizmetleri finanse etmeye çalışmak kabul edilemez" dedi.

Gücüyener, derneğin Eskişehir'deki genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Büyükşehir Belediyesinin 1 Eylül'den geçerli olmak üzere şehir içi toplu ulaşım ücretlerine gerçekleştirdiği zammın fahiş olduğunu öne sürdü.
Zammın gerekçesi konusunda tarafların kafasının karışık olduğunu savunan Gücüyener, şöyle konuştu:
"Kent merkezinde şehir içi ulaşıma yapılan zammı savunan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, zammın gerekçesini 65 yaş üstü tüketicilerin ücretsiz taşınmasına bağlarken ilgili odanın başkanı, 'Zammın gerekçesi 65 yaş üstü tüketicilerin ücretsiz taşınması değildir' açıklamasında bulundu. Karar verin, şehir içi ulaşım zammını neden yaptınız? Şehrimizde faaliyet gösteren tüketici dernekleri, federasyonu, sendika şubeleri, zamma karşı dava açtılar, davayı desteklediler, zammın geri alınmasını istediler. Sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki direnişini destekliyoruz. Toplu ulaşım haktır. Kamu yararı gözetilerek yapılmalıdır. Ticari kaygıların burada yeri yoktur. Özellikle toplu ulaşımdan kar edip başka hizmetleri finanse etmeye çalışmak kabul edilemez."
Gücüyener, tramvay hatları için alınan dış borcun koşullarının vatandaşlara açıklanmasını istedi.
Tramvay gelirlerinin tespit edilen yıla karşılık gelen oranının, dış borç ödemesi için taahhüt edilmişse ulaşıma yapılan zammın kredi veren firmaya haksız kazanç aktarma anlamına geldiğini ileri süren Gücüyener, şunları kaydetti:
"Halihazırda başka illerde olan gece seferleri, aylık sınırsız biniş kartı gibi konforlardan mahrumuz. Ulaşımın bu hali ile bir de zam alması kabul edilemez. Büyükşehir Belediye Başkanı, haksız ve fahiş şehir için ulaşım zammını Eskişehir'in kurtuluş gününde (2 Eylül) iptal etmelidir. Kurtuluş gününe anlam katmalı, Eskişehirli tüketicileri bu fahiş zamdan kurtarmalıdır. Büyükşehir Belediye Başkanı şayet zamları geri almazsa zaten Eskişehir'de hakimler vardır. Kuvvetle inanıyor ve umut ediyoruz, Eskişehir İdare Mahkemesi, bu fahiş zamların yürütmesini durdurup, daha sonra da zamları iptal edecektir."
Kaynak: AA