Bakanlıktan Fransızca Ebola Broşürü

Sağlık Bakanlığı tarafından, Afrika'dan gelen yolcular için Fransızca Ebola broşürü hazırlandı.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Ebola virüsünde vaka sayısının 3 bin 69'a, ölümlerin ise bin 552'ye ulaştığını belirtti.

Verilerin, özellikle Batı Afrika'daki salgının son günlerde daha hızlı yayılmaya başladığını gösterdiğini ifade eden Hatipoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü, Cenevre'de yaptığı açıklamada salgının 20 bin kişiye kadar yayılabileceğini tahmin ettikleri, Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya'da yayılan Ebola virüsünün farklı ülkelere sıçrayabileceği uyarısını yapmıştır. Ayrıca örgüt, salgının 6 veya 9 ay içinde kontrol altına alınabileceğini hedeflediklerini duyurmuştur" dedi.

Ebola virüsünü taşıyan insanların çoklu organ yetmezliğinden hayatlarını kaybettiğine dikkati çeken Hatipoğlu, "Bunun en büyük nedeni, virüsün vücuttaki beyaz kan hücrelerini hızla yok ederek, immun sistem dediğimiz bağışıklık sistemini çökertmesi ve insan vücudunun virüse karşı savunmasız hale gelmesidir. Neticede organlar iflas etmekte ve ölüm meydana gelmektedir" ifadelerinde bulundu.
Hatipoğlu, hastalığın aşı ve özgün tedavisinin olmamasının virüsün iyi tanınması, bulaşma yolları ve korunma yöntemlerinin bilinmesini daha da önemli hale getirdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Bu düşünceden hareketle kamuoyumuzu ve özellikle salgın bölgesine giden vatandaşlarımızı bilgilendirme adına Türkçe Ebola broşürü hazırladık. Türk Hava Yolları (THY) ile yürüttüğümüz diyalog çerçevesinde Batı Afrika bölgesine seyahat eden yolcuların yüzde 80'inin yabancı olduğunu öğrendik ve bunun üzerine de İngilizce Ebola broşürü bastırıldı. Ayrıca salgın yaşanan Afrika'nın bu bölgesinin daha çok Fransızca konuşup anlaştığı göz önüne alındı ve Ebola virüs broşürü Fransızca olarak da hazırlandı. Amacımız; ülkemize gelen yabancıların tümüne ulaşabilmektir. Ayrıca bu broşürlerimizde o bölgeden gelen herkese 3 haftaya kadar Ebola ile ilgili bulgu veya sağlık problemlerinde Genel Müdürlüğümüze bağlı '444 77 34' numaralı hizmet veren Seyahat Sağlığı Danışma Hattı'mızı hemen aramaları önerilmektedir."
Kaynak: AA