Ameliyatlarda 'Robotik Cerrahi' Dönemi

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Göçmen, son dönemde laparoskopik cerrahinin yerini, zor vakaları bile mikroskop altında ameliyat etme imkanı sağlayıp hastaların iyileşme sürecini kısaltan "robotik cerrahi"nin almaya başladığını söyledi.

Göçmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, robotik cerrahiyi özellikle obezlerde tercih ettiklerini anlattı.
Bu yöntemin, hastanın normal yaşamına dönme sürecini kısalttığını vurgulayan Göçmen, şöyle devam etti:
"Çoğu vakada bunu laparoskopik (genel anestezi altında yapılan ve göbek deliğinden ince bir teleskobun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyat) olarak yapıyoruz ama zorlanmayı düşündüğümüz vakalarda, hasta şişmansa, daha önce geçirilmiş cerrahileri varsa, yapışıklık oranlarının çok fazla olduğunu düşünüyorsak, bu hastalarda ilk tercihimiz robotik cerrahi oluyor. Robotik cerrahi, hastanın ameliyattan sonra kısa sürede normal hayatına dönmesi, vücudunda daha az dikiş izi olması, daha estetik bir görüntü elde etmesi, dolayısıyla hayatına erken başlamasını sağlıyor. Bu hem iş hem de evlilik hayatı için geçerlidir. Robotik cerrahide, hastanın daha sonradan fıtıklaşma, yara yeri akması ve bunlara bağlı tekrar ameliyat olma gibi risklerini minimumda tutuyoruz."
Türkiye'de yaklaşık 20 robotik cerrahi merkezi bulunduğu bilgisini veren Göçmen, gerek eğitim ve araştırma hastanelerinde gerekse bazı üniversitelerde bu yöntemle cerrahi imkanı olduğunu aktardı.
- "Dünyada robotik cerrahi giderek yaygınlaşıyor"
İstanbul'da robotik cerrahiye ilk başlayan ekibin kendileri olduğunu hatırlatan Göçmen, "Robotik cerrahiyi çok yaygın olarak yapıyoruz. Şu ana kadar 500'ün üzerinde bu yöntemle iyileştirdiğimiz hasta var. Çok şükür robotik cerrahi konusunda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık" ifadesini kullandı.
Göçmen, devletin robotik cerrahiyle ilgili imkanlarını, vakaları iyi seçerek kullanmaya çalıştıklarına değindi.
Türkiye'nin bu konuda pek çok Avrupa ve Uzakdoğu ülkesinden daha iyi durumda bulunduğuna dikkati çeken Göçmen, "Son bir ayda, yurt dışında karnı açılmış, 'Bir şey yapamayız' denilen ve daha sonra bize gelen 5-6 hasta oldu. Ameliyatlarını başarıyla yaptık" diye konuştu.

Dünyada robotik cerrahinin giderek yaygınlaştığını dile getiren Göçmen, şunları kaydetti:
"Hekimin öğrenme eğrisinin iyi olması, obez hastalarda laparoskopik cerrahinin hekimi yorması gibi sebeplerle laparoskopik cerrahiden sonra bu oran neredeyse tamamen robotik cerrahiye kaymaya başladı.

Amerika'da da böyle, laparoskopik cerrahi yapanlar robotik cerrahiden sonra lavaş yavaş robotik cerrahiye kaymaya başladı.

Hekimler daha rahat koşullarda ameliyatını yapabiliyor. Daha güç vakaları robotik cerrahiyle yapabilme şansına sahip olabiliyorsunuz. Bir başkası, zor vakaları neredeyse mikroskop altında yapabilir durumda oluyorsunuz. Dolayısıyla hekimi, hastayı ve vakanın zorluğunu değerlendirdiğinizde, bu üçlü sizi robotik cerrahiye yönlendiriyor."
Kaynak: AA