8’inci Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu Soma’ya Adandı

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 8’inci Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun bu yıl Soma’daki maden faciasında yaşamını yitiren işçiler anısına düzenleneceğini söyledi.

8’inci Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu Soma’ya Adandı

Başkan Ataç, 5 Eylül 2014 günü başlayacak sempozyumu tanıtım toplantısında, etkinliğe katkı verenler ve basın mensupları bir araya geldi. Pişmiş toprağın Tepebaşı Belediyesi için çok önemli olduğunu belirten Başkan Ahmet Ataç, Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun Eskişehir’in tek uluslararası sempozyumu olduğunu kaydederek,“İmkan olursa müzik festivalini de ilerde tekrar hayata geçirmek önemli bir ödev bizim için. Çünkü kentler sanatı kültür ve sporu ve vatandaşa bakış açısı ile ünlüdür, hayatını sürdürebilir diye düşünüyorum, Türkiye’de yaşamayan kentler var, ama Eskişehir yaşayan bir kent, dünyanın Eskişehir’e hayranlığı bundan dolayıdır.”
SOMA’YA ADANDI
Eskişehir’de 1 asırlık geçmişi olan bir endüstrinin ürünü olan toprağı hammadde olarak seçtiklerini aktaran Ataç, “Sempozyuma katılan sanatçılarımızdan birini kanser hastalığından kaybettik, onun ölümsüz eseri ellerden oluşan büyük heykeli Tepebaşı Belediyesi’nde yaşayacak” diye konuştu.


Bu sene 8’inci sempozyumda logosunda 8’i yatırarak sonsuzluğun simgesi haline getirdiklerini belirten Ataç, şöyle konuştu:
“Keşke logomuzu siyah yapsaydık. Soma adına, sanatı ve sonsuzluğu vurgulamak adına önemli bir çalışma teşekkür ediyoruz. Sempozyum biraz da vefa projesi haline geldi. Sempozyumları değerli sanatçılarımıza adadık, bu sene de göz göre göre hiç yoktan kaybettiğimiz 301 maden işçimizin anısına düzenledik sempozyumu. Buradan tekrar ailelerine başsağlığı diliyoruz. Yetkililere sesleniyoruz artık maden kazası istemiyoruz diyoruz.”
ESERLER ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİNDE BULUŞACAK
Türkiye’den 6, yurt dışından 5 sanatçının katıldığı sempozyum ile birlikte Tepebaşı Belediyesi olarak 2 etkinlik daha düzenleyeceklerini dile getiren Ataç, "Bunlardan biri ulusal sanat çalıştayı ve diğeri Ekim ayının başında düzenleyeceğimiz uluslararası şiir festivalini gerçekleştireceğiz. Bu çalışmalarda ortaya çıkan önemli eserlimiz var. Dileğimiz tüm eserleri çağdaş sanatlar müzesinde buluşturmak. Çok keyifli bir 15 gün geçireceğiz. Bu mutluluğu tüm Eskişehir halkı ile paylaşacağız. Pişmiş toprak, seçkinlerle birlikte halkın sempozyumu olduk, bunun sonsuza kadar devam etmesi bizim için çok önemli. Herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Başak Kiremit ana sponsorluğunda gerçekleşen sempozyumun sponsorlarından Rixos Eskişehir Genel Müdürü Özer Diler ise, “Rixos Eskişehir olarak 8’inci Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu’na katkı vermekten gurur duyuyoruz” dedi.

Eskişehir’de yeniyiz, ancak her türlü kültürel etkinliğin içinde yer almaktan mutluluk duyacağız. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu tür etkinliklerin şehre ve turizme katkı sağlayacağına inanıyoruz, herkese güzellikler diliyoruz” dedi.

14 YIL OLDU
Sempozyum Düzenleme Kurulu adına konuşan Prof. Dr. Bilgehan Uzuner de konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“14 yıl oldu başlayalı bugün sempozyuma ve bu yıl 8’incisini yapıyoruz. Üniversite belediye işbirliğine en doğru modellerden oldu. Üniversite olarak yaptığımız çalışmaları hayata aktarmak kolay değil. Belediye sayesinde böyle bir çalışma ile şehir ile buluşma olanağı bulduk. Soma ile ilgili bir konu başlığı açtık, her sanatçı kendi özgür iradesi ile yapıtlar ortaya koyacak. Sanat özgür topraklarda gelişir, müdahale olmaksızın gerçek kimliğini bulur. Bu noktada Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile birlikte onların önemli desteği ile ama son derece özgür bir ortamda gerçekleştiriyoruz, buna olanak sağlayan Başkan Ahmet Ataç olmak üzere tüm emek verenlere çok teşekkür ediyorum.”
HALK BULUŞMASI
Tepebaşı Belediyesi’nin bu yıl sekizincisini düzenleyeceği Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun halk tanıtımı ise, Doktorlar Caddesi’nde gerçekleştirildi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tanıtımda Kınıklı pişmiş toprak ustası Osman Menteş’in torna gösterisi büyük ilgi gördü.

Eski Kurt Kiremit Fabrikası’nın büyülü atmosferinde gerçekleşecek sempozyumda dünyanın farklı yerlerinden ve Türkiye’den katılan sanatçılar pişmiş topraktan heykeller yapacak. Sempozyum bu yıl Soma’da maden faciasında yaşamını yitiren işçiler anısına düzenlenecek. Birçok ilgi çekici bilimsel makalenin de sunulacağı sempozyum boyunca açılacak sergiler, Anadolu Üniversitesi Tasarım Kulübü, çocuk atölyeleri, torna ve yemek yarışmaları, önemli sanatçıların katılacağı konserler ve sahne şovları 15 gün boyunca kente renk katacak. Yine sempozyum boyunca kentin çeşitli noktalarında kurulacak torna tezgahlarıyla vatandaşlar bu güzel deneyimi yaşama fırsatı bulacak.
Kaynak: İHA