Sıcaklar Bengal Kaplanı İle Maymuna Yaradı

Son yıllarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve kışın ılıman geçmesinin, Konya Karatay Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ndeki Bengal kaplanları ve maymunların adaptasyonu ve üremelerine katkı sağladığı belirtildi.

Asya'ya özgü bir tür olan ve çoğu Hindistan'da bulunan Bengal kaplanları 4 yılda 14, maymunlar ise 2 yılda 3 yavru dünyaya getirerek bozkır iklimine alıştıklarını gösterdi. Yılda yaklaşık 130 bin kişinin ziyaret ettiği hayvanat bahçesindeki kaplan ve maymunlar büyük ilgi görüyor.
Hayvanat bahçesinin müdürü Mehmet Ali Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılında 27 bin metrekare alanda kurulan bahçede 83 çeşit ve 530 adet hayvanla hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi.

Bunlardan en ilgi çekenlerin başında kaplan ve maymunların geldiğini belirten Can, Konya'ya ve iklim şartlarına adaptasyonu için gayret gösterdiklerini ifade etti.

Özellikle maymun ve kaplan gibi yabancıl hayvanların Konya iklimine adaptasyonunun zor olduğunu dile getiren Can, bu nedenle de üremede zorluk çektiklerini vurguladı.
Can, doğal yaşam alanlarının iklim şartlarına göre ayarlanması ve bölgenin ikliminden kaynaklanan yumuşamadan dolayı son yıllarda maymun ve kaplanların üremeye başladıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:
"İklimdeki farklılaşmadan dolayı üreme yaptıklarını söyleyebiliriz. Geçmişte üreme daha zordu. Maymun ve kaplanlar başta olmak üzere yabancıl hayvanlarda üreme işi daha zordu. Konya'da hurma yetiştirmek gibi bir şey bu. Kaplanlar yavaş yavaş adapte oluyor. Bu, Türkiye'nin belki ekvatoral iklime kaymaya başlamasından belki de hayvanat bahçesindeki iklimlendirme, bakım ve besleme şartlarını iyileştirmemizden kaynaklanıyor olabilir. Bir adaptasyon var. Bunun sebebi tam olarak şundandır demek için biraz erken. Araştırılması gerekir. Kaplanlar 4 yılda 14, maymunlar ise 2 yılda 3 yavru dünyaya getirdi. Puma'mız yavruladı ama öldü. Tekrar yavrulamasını bekliyoruz."
Kaynak: AA