İngiltere'den Sedyeyle Getirildi, Türkiye'de Bastonla Yürümeye Başladı

İngiltere'de 4 ay önce felç geçirerek yatağa mahkum olan 76 yaşındaki Gülistan Karataş, sedyeyle getirildiği Türkiye'de bir aylık fizik tedaviyle bastonla yürümeye başladı.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Ergüner, Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, hastanın İngiltere'de yaşadığını, 4 ay önce yüksek tansiyona bağlı felç geçirdiğini, Londra'daki 2 aylık tedaviden sonuç alamadığı için kendilerine geldiğini söyledi.

Karataş'ın bir ay önce sedyeyle getirildiğinde yürüyemediğini, oturma dengesinin çok zayıf olduğuna dikkati çeken Ergüner, "Herhangi aktif hareketi yoktu. Sol kolunu oynatamıyordu. Bir ay boyunca burada rehabilitasyon tedavisine aldık. Uzman personel eşliğinde 'lokomat' dediğimiz yürüyüş robotu tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, iş, uğraşı ve ozon tedavileri uygulanan hastamız, şu anda tripod bastonla destekli yürür hale geldi" diye konuştu.

Ergüner, hastasının gelişiminin her geçen gün devam ettiğini, kullanamadığı kolunu yavaş yavaş kullanmaya başladığını kaydederek, gerekli bütün yöntemlerin beraber uygulanmasının tedavinin başarı şansını arttırdığını vurguladı.
En az bir ay daha rehabilitasyon programına devam edeceklerini, hastayı günlük yaşantısında eski hareketlerine en yakın düzeye getirmeye çalışacaklarını aktaran Ergüner, "Tedavi bittiğinde hastamız bağımsız, günlük bütün aktivitelerini yapar durumda olacak" şeklinde konuştu.

- "Buradaki 2 günlük tedaviyi, İngiltere'de 2 ayda yapamadılar"
Gülistan Karataş da İngiltere'de yaşadığını, felç nedeniyle yürüyemediğini ve sol kolunu oynatamadığını belirterek, "Londra'da 2 ay tedavi gördüm. Bir ay da evde yattım ancak hiç iyileşme sağlayamadım. Bunun için Türkiye'ye gitmeye karar verdim" dedi.

Türk hekimlerinin çok başarılı olduğunu dile getiren Karataş, "Burada çok memnunum. Yavaş yavaş yürümeye başladım. Kolumu oynatabiliyorum. Şimdi bazı aktiviteleri yapabiliyorum. Buna da çok şükür. Daha iyi olacağım inşallah. Bir aydır buradayım. 2 ay Londra'da yattım ama buradaki 2 günlük tedaviyi, İngiltere'de 2 ayda yapamadılar. Burada olan tedavi, İngiltere'de yok" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA