Aşkların ve Gladyatörlerin Kentine Film ve Dizi Desteği

Yatağan'ın Eskihisar Mahallesi'ndeki Stratonikeia Antik Kenti'nde son yıllarda çekilen film ve diziler, bölgeye gelen ziyaretçi sayısının artmasını sağladı.

Son dönemde çekilen film ve diziler sayesinde kenti televizyonlardan gören turistler, çekimlerin yapıldığı tarihi mekanları gezip fotoğraf çektiriyor.
Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 bin 500 yıllık yerleşimle ilgili bulgular tespit ettikleri antik kentte tarihin birçok döneminden kalıntılar bulabilmenin mümkün olduğunu söyledi.

Söğüt, Karialılar ve Lelegler'e ev sahipliği yapan Stratonikeia'nın Helen, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdürdüğünü vurguladı.
Antik dönemden günümüze bölgedeki yapıların bir bütün olarak korunduğuna değinen Söğüt, "Son yıllarda yapılan çekimler sayesinde antik kentin ve bölgenin tanıtımı sağlandı. Önceki yıllara göre ziyaretçi sayısında da büyük artış yaşanıyor" dedi.

Stratonikeia Antik Kenti'nin tarihi kimliğiyle film ve dizi yapımcılarına doğal bir film platosu olarak hizmet verdiğini anlatan Söğüt, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı kentteki yapıların ayağa kaldırıldığını ifade etti.

Muğla'nın sahip olduğu tarihi ve kültürel güzelliklerle yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret edildiğini belirten Söğüt, şöyle konuştu:
"Anadolu'nun pek çok yerinde tarihi yapıları görmek mümkün ama Stratonikeia'da antik dönemden günümüze yapıların hepsi bir araya toplanmış. Kentteki her alanda belirli bir yapıyı ön plana çıkarıyoruz. Osmanlı dönemi köy meydanından tutun, Roma dönemine ait meclis binası, tapınaklar, hamamlar, hepsini bir arada görebiliyoruz. Buradaki farklılık herkesin ilgisini çekiyor."
Söğüt, kentin son yıllarda dizi ve film yapımcılarının da dikkatini çektiğine işaret etti. Antik kentte "Robert'in Filmi", "Sürgün İnek", "Dondurmam Gaymak", "Dabbe" gibi sinema filmleri ile "Güzel Köylü" dizisinin çekimlerinin yapıldığını anlatan Söğüt, "Korku, trajedi, komedi, hepsi çekildi. Çünkü her filme uygun alan var. Bir taraftan kentte kazı çalışmalarını sürdürürken bir taraftan dizi ve film çalışmalarına destek veriyoruz" diye konuştu.

Kentte restore edilen evlerde önümüzdeki süreçte yeni film ve dizilerin çekileceğini düşündüklerini belirten Söğüt, "Buradaki eski yapıların neredeyse tamamının bir hikayesi var. Birçoğunun müzikli hikayesi bulunuyor. Tescilli evlerden de restore edilenler var. Bunlar da kente artı değer katıyor" ifadelerini kullandı.
- Ölümüne aşkların yaşandığı özel bir bölge
Stratonikeia Antik Kenti'nin tarihte gladyatörlerin yetiştirildiği, büyük aşkların yaşandığı özel bir bölge olduğunu ifade eden Söğüt, şunları kaydetti:
"Özellikle hafta sonlarında Muğla ile ilçelerinden gelin ve damatlar gelerek fotoğraf çektiriyor. Burayı dolaşıp, aşklarını ölümsüzleştiriyorlar. Dizi çekimleri için de buradaki her yer bulunmaz alan. Çekimler başlamadan önce antik kenti dolaştırıyoruz ve özelliklerini anlatıyoruz. Kentin, Osmanlı dönemi taş döşeli yollarında yürütüyoruz. Zaten herkesi cezbediyor."
Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile son yıllarda kent içerisinde ve girişlerinde karşılama merkezleri yapılarak, elektrik hatlarının yer altına alındığını bildiren Söğüt, ziyaretçilerin yönlendirme levhaları ile de nereye gideceklerini anlayabildiklerini söyledi.

Kaynak: AA