Burhaniye’de Çeşmelerden Memba Suyu Akıyor

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, yaklaşık 60 yıl önce Madra Dağı’ndan getirilen doğal memba suyu büyük ilgi görmeye başladı.

Burhaniye’de Çeşmelerden Memba Suyu Akıyor

Yaz sezonu günlerinde büyük bir yoğunluğun yaşandığı ilçede, memba suyu akan çeşmelerin başı yerli ve tatilci vatandaşlar tarafından doldurulurken, Belediye Başkanı Necdet Uysal, 40 olan çeşme sayısını artırmak istediklerini söyledi.

Kış aylarında 42 bin olan ilçe nüfusu bu günlerde 200 bini geçerken, aşırı sıcaklar yüzünden suya olan ilgi de arttı. Şehrin değişik yerlerinde bulunan memba suyu çeşmelerinden ücretsiz su alabilmek için çok sayıda vatandaş kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar ücretsiz memba suyu içmekten mutlu oldu. Zonguldak’tan geldiğini anlatan Mustafa Akyüz, “Karadenizliyim. Zonguldak’tan geldim Yazlığım var burada. Ama her sene bu suyun tadını alan buradan gitmez. Bu, Balıkesir’in ilçelerinde daha çok methedilen bir su. Yazlıkçılar için bir velinimet. Bu sudan bir kere tattık. Evimize damacanalarla ve bidonlarla su taşıyoruz. Su almak için gecenin geç saatlerine kadar kuyruk beklemeye razıyız” dedi.

Nursel Öztürk de, “Çok beğenerek içiyoruz. Satılan sulardan farklı değil. Üstelik daha lezzetli. Çayımızı filan bununla yapıyoruz. Yemek için de kullanıyoruz. Çok güzel gerçekten. Epeyce bir yol da geliyoruz. Ama değiyor. Kesinlikle çok güzel bir su” dedi.

Kadri Kuyuldar ise, “Evet suyumuzu marketten alacağımıza belediyenin getirdiği memba suyunu içiyoruz. Ücretsiz aynı zamanda. Temiz bir su. Severek içtiğimiz bir su” dedi.

Çeşme sayısını artırmak istediklerini anlatan AK Partili Belediye Başkanı Necdet Uysal ise, “Burhaniye’mizde yaklaşık 40 adet çeşmemiz bulunmaktadır. Bunlardan doğal memba suyu akmaktadır. Burhaniye de yaşayan insanların dışında misafir olarak gelen etraftaki sitelerde oturan insanlarımız da bu suyu beğenerek içiyorlar. Bu günlerde çeşmelerde 24 saat kuyruklar oluşmaktadır. Bu çeşmelerin sayısını artırmak istiyoruz. Aynı zamanda dolum da yapılıyor. Bir işletmemiz var bu konuda. Bu su, İzmir ve çevre ilçelerde satılmaktadır. Su, Karadere köyünden gelmektedir. Aşağı yukarı 30 kilometre mesafeden gelmektedir. 1955 yıllarında yapılmış döşenmiş bir hattan gelmektedir. 1994-1999 yıllarında belediye başkanlığı yaptığımda ruhsatını almıştık. Ancak, işletmeye geçememiştik o zaman. Şu anda da bu suyumuzun hattıyla ilgili daha bol su gelmesi için çalışma yapmaktayız. Çeşme sayısını artırmak istiyoruz. Vatandaşlarımızın, halkımızın bu sudan daha çok istifade etmesi için çalışmalarımız sürmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA