ABD vurdu, petrol fiyatları fırladı!

ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'a hava saldırıları düzenlenmesine onay verdiği haberlerinin ardından petrol vadelileri yükselişe geçti.

ABD vurdu, petrol fiyatları fırladı!
Eylül vadeli Brent petrolün fiyatı 0,74 dolar artışla 106.22 dolara yükseldi. New York Vadeli İşlemler Borsası'nda ise Eylül vadeli petrol yüzde 0,6 değer kazanarak 97.22 dolardan işlem görüyor.

Irak, İslam Devleti, adlı militan grubun ülkenin kuzey bölümlerinde ilerlemesi nedeniyle Haziran ayından bu yana savaş meydanına dönmüş durumda. IŞİD'in saldırılarının başladığı dönemlerde petrol fiyatları 117 dolara kadar yükselmişti. Ancak güney Irak'taki petrol altyapılarının çoğunlukla durumdan etkilenmemesi nedeniyle fiyatlar tekrar düşüşe geçmişti.

ABD, Irak'a hava saldırısını onayladı

Petrol fiyatları Perşembe günü dokuz ayın düşük seviyelerine kadar geriledi.

Ancak son günlerde göçmenlerin İslam Devleti'nden kaçarak dağlık bölgelerde sıkışıp kaldığı ve susuzluk çektiği gibi insani kriz haberleri giderek daha fazla gelmeye başladı.

ABD ülkenin kuzeyine insani yardım sağlamanın yanı sıra hedefli hava saldırılarına da onay verdi. Başkan Obama ABD'nin ABD'li personeli korumak ve insani bir kaosun oluşmasını önlemek amacıyla harekete geçeceğini söyledi.

Singapurlu OCBC Bank ekonomistlerinden Barnabas Gan konu hakkında, "Şu an piyasa jeopolitik tansiyonla ilgili haberler geldiğinde verdiği tipik reaksiyonu gösteriyor," diye konuştu.

Gan'a göre yatırımcıların Irak ve Rusya'daki olayları fiyatlamaya başlaması durumunda Brent petrolün fiyatı 110 doların üstüne tırmanabilir.

Jeopolitik olayların yeniden manşetlere taşınmasının tek nedeni Irak değil. Irak'ın yanı sıra Rus birliklerin Ukrayna sınırında toplanması, petrol üreticisi Libya'da süregelen şiddet olayları ve İsrail-Filistin sorununda son ateşkes tekliflerinin reddedilmesi de bu durumda rol oynadı.

Ancak JBC Energy'ye göre piyasada arz miktarı oldukça yüksek. Şirket, müşterilerine geçtiği bir nota, "Jeopolitik alanda durum istikrarsızlık içinde gibi görünse de ekonomik açıdan bakıldığında ABD ile Avrupa ekonomilerinden gelen pozitif işaretler küresel ekonomik büyümenin bu yıl iyileşeceği beklentilerini destekliyor," ifadelerine yer verdi.

ABD büyümesinin hızlanması, Avrupa'nın adım adım toparlanması ve Çin'in istikrar kazanması JBC'nin küresel ekonomiyi kısa vadede olumlu değerlendirmesine neden oldu.