GİB'den Asya Katılım Bankası kararı

Maliye, Asya Katılım Bankası ile yapılan vergi tahsilatı protokollerini sonlandırırken, bankanın borsadaki işlemleri de durduruldu.

GİB'den Asya Katılım Bankası kararı
Asya Katılım Bankası AŞ (Bank Asya) ile vergi tahsilatına ilişkin imzalanan protokoller sonlandırıldı. Fesih işlemi 8 Eylül 2014'te yürürlüğe girecek.

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan duyuruda, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 41. maddesinde amme alacaklarının bankalar aracılığı ile tahsiline izin vermeye Maliye Bakanlığının yetkili kılındığı hatırlatıldı.

Bu yetki kapsamında yapılan protokollerle bankaların vergi tahsilatına aracılık ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Vergi tahsilatına yetki veren protokoller ile bankaların yetkileri, düzenleyecekleri belgeler, tahsil edecekleri tutarları Hazine hesaplarına aktarma süreleri, tahsilat bilgilerinin elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarına intikali gibi tahsilat işlemlerinin güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesini sağlayacak usul ve yöntemler belirlenmiştir. Aynı protokollerde tarafların gerekli duyuruyu yapmak koşuluyla vergi tahsilatlarına aracılık işlemini sonlandırmaları mümkün kılınmıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığınca söz konusu tahsilatların herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek şekilde yapılması hususu sürekli olarak izlenmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılmış olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılması uygun görülmüş ve anılan bankaya yapılan bugünkü tarihli tebligatla gerekli bildirimde bulunulmuştur. Fesih işlemi 8 Eylül 2014'te yürürlüğe girecektir. Banka, bu tarihe kadar vergi daireleri adına vergi tahsilatlarını yapabilecek ve tahsil ettiği tutarları feshe konu protokollerde belirtilen süre ve şekilde Hazine hesaplarına aktaracaktır.'

Asya Katılım Bankası'nın işlem sırası geçici olarak işleme kapatıldı

Kamuyu Aydınlatma Platformun'da (KAP) yer alan açıklamada Borsa İstanbul ulusal pazarda işlem görmekte olan Asya Katılım Bankası AŞ (ASYAB.E) paylarının işlem sırasının, Borsa İstanbul'un Hisse Senetleri (Pay) Piyasası Yönetmeliği'nin 25/a maddesi uyarınca, bugün ikinci seans öncesinde geçici olarak işleme kapatıldığı bildirildi.
Kaynak: AA