Bağdan Sofraya Şarköy Üzümü

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde üzüm hasadı başladı.

Geçimini üzüm yetiştiriciliğiyle sağlayan Gaziköylü bağcılar, yıl boyunca yetiştirdikleri üzümlerini tüketiciye ulaştırabilmek için sabahın ilk saatlerinde motorlarıyla gittikleri bağda yoğun mesailerine başlıyor.
Gaziköylü kadınların ve çocukların da çalıştığı bağlarda, üzüm salkımları bağ bıçaklarıyla özenle dalından koparılıyor ve gün boyu toplanan üzümler, sandıklara yerleştiriliyor.
Hazırlanan üzüm sandıkları köydeki üzüm toplama alanına getiriliyor ve buradan da kooperatif aracılığıyla toptancılara ve pazarlamacılara satılıyor.
Gaziköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ali Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 130 haneli köyde tek geçim kaynağının üzüm yetiştiriciliği olduğunu söyledi.

Köyde, 2 bin 300 dekar ekili bağ bulunduğunu, kooperatifin 74 ortağının hepsinin üzüm üreticisi olduğunu belirten Solak, "Türkiye'nin hemen hemen her bölgesine üzüm gönderiyoruz. Yılda 400-500 ton sofralık üzüm üretiyoruz. Sofralık üzüm hasadına başladık" dedi.

Solak, kooperatif olarak iyi tarım uygulamaları kriterlerine göre sertifikalı üzüm üretimine önem verdiklerini vurguladı.
Kriterlere uygun üretimin, üzümün daha kaliteli olmasını sağladığını ifade eden Solak, "Kriterlere uygunluk, ürettiğimiz üzümlerin daha kaliteli olmasını sağlıyor. Ürettiğimiz üzümleri yaş sebze meyve haline göndeririz. Ayrıca köyümüzde pazarcılık yapan arkadaşlarımız da üzümleri yakın pazarlarda satıyorlar" diye konuştu.


- "Bu yıl iklim şartları bağları olumsuz etkiledi"

Solak, bölgelerinin üzüm üretimi için çok uygun bir iklime sahip olduğunu ancak bu yıl iklim şartlarının bağcılığı olumsuz etkilediğini söyledi.

Bölgedeki bağcıların bu yıl zor bir sezon geçirdiğini belirten Solak, "Bu yıl yağışların bol olması, dolu ve şiddetli rüzgar bağlara zarar verdi. Asmalarda bazı hastalıklar oldu. Bu hastalıklardan civar köylerdeki üreticiler çok etkilense de biz kooperatif olarak mücadeleyi erken başlattık. Şu anda bir sıkıntı yok, üzümlerimiz çok güzel" ifadelerini kullandı.
Solak, sofralık üzümlerin bağ bozumunun bu yıl geç başladığını ifade etti.

Köyde üzüm yetiştiren Eyüp Gürsoy da geçimlerini üzüm yetiştiriciliğinden sağladıklarını belirtti.

Toplanan üzümleri İstanbul'daki meyve ve sebze haline gönderdiklerini belirten Gürsoy, "Üzüm hasadına başladık. Bu yıl yağışlardan ve bağlardaki hastalıklardan dolayı biraz sıkıntı yaşadık, Şu anda verim geçen yıla göre az ama kalite yüksek" diye konuştu.

Kaynak: AA