Trakya’da ‘mavi Dil’ Hastalığına Erken Tedbir

Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Yunanistan ve Bulgaristan'ın bazı şehirlerinde görülen ‘mavi dil’ hastalığına karşı, özellikle sınır bölgelerinde aşı uygulaması yaparak tedbirlerin alındığını söyledi.

Trakya’da ‘mavi Dil’ Hastalığına Erken Tedbir
Suiçmez, "Büyükbaş hayvanlarda herhangi bir sıkıntı yok. Sadece küçükbaş hayvanlarımızda tedbir amaçlı aşılamalarımız tamamlandı" dedi.


Edirne Süt Üreticileri Birliği binasında ‘mavi dil’ hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Suiçmez, son bir ay içerisinde özellikle Yunanistan ve Bulgaristan'da bulunan küçükbaş hayvanlarda görülen ‘mavi dil’ hastalığına karşı, Trakya bölgesinde tüm tedbirlerin alındığını belirtti.

"SINIR BÖLGELERİNDE TARAMA VE AŞILAMA TAMAMEN BİTTİ"
Suiçmez, ‘mavi dil’ hastalığının küçükbaş hayvanlara, sivrisineklerin vasıtasıyla bulaştığını dile getirerek, "Özellikle Yunanistan ve Bulgaristan ülkelerinde özellikle küçükbaşlarda görülen ‘mavi dil’ hastalığının, sivrisinekler vasıtasıyla bulaştığını biliyoruz. Ancak Tarım İl Müdürlüğümüz ve Hayvan Sağlık Şube Müdürlüğümüzün, konunun komşu ülkelerde nüksetmesiyle beraber, başlatmış olduğu aşılama çalışması kapsamında şu anda neredeyse bütün aşılamalar tamamlandı. Kırklareli olsun Edirne olsun tüm Trakya’da, Tarım İl Müdürlüğü ve Hayvan Sağlık Şube tarafından sıkı bir çalışma yapıldı. Bölgemizde herhangi bir ölüm vakasına ya da telef vakasına rastlanmadı. Bugün itibariyle büyük bir bölüm yaklaşık yüzde 80-90 civarında küçükbaşların aşılandığını söyleyebilirim. Bu hastalık geçici bir hastalık, salgın durumu söz konusu değil. Bu hastalığın aşısı mevcut ve aşı hızlı bir şekilde yapıldığı takdirde hastalığa karşı önlemi almış oluyoruz. Aşılamalarda sınır bölgeleri tamamen tarandı ve bitti. Şimdi iç bölgelerde taramalar devam ediyor. Büyükbaş hayvanlarda herhangi bir sıkıntı yok. Sadece küçükbaş hayvanlarımızda tedbir amaçlı aşılamalarımız tamamlandı" diye konuştu.

"BÖLGEDE ‘MAVİ DİL’ VAKASI YAŞANMADI"
Avrupa Birliği Tarım ve Hayvancılık normları kapsamında aşılama programlarının uygulanmadığını hatırlatan başkan Mustafa Suiçmez, "Avrupa Birliği kapsamında hayvancılıkla ilgili alınan tedbirler arasında aşılama yasak olduğu için, klinik ortamda tahlilleri yapılan pozitif çıkan şu anda Bulgaristan’ın 12 tane ilinde hayvan hareketleri yasaklandı. Yunanistan’da da aynı şekilde bir vaka yaşandı. Aşılama yapamadıkları için kesim yaparak hayvanlarını imha etmek durumundalar. Bizler de hastalığa karşı tedbirimizi aşılama programı yaparak hemen aldık. Herhangi bir tehlike yoktur. Bölgemizde de herhangi bir ‘mavi dil’ vakasına rastlanmamıştır. Aşılamada emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?
Mavi dil, özellikle koyunlarda görülen sokucu sineklerle nakledilen viral bir hastalıktır. Mevsime bağlı olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günleri hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmı hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağıda kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Ancak kuzularda ölüm oranı yüksektir. Koyunlardan başka sığırlar, keçiler ve yabani gevişenler de hastalığa yakalanır. Hastalıkla mücadelenin esasını, karantina, hasta hayvanların imhası ve sokucu sineklerle mücadele ile birlikte aşılamalar teşkil eder.
Kaynak: İHA