Hurdadan mini off-road aracı ürettiler

KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu öğrencilerince geliştirilen projeyle, tüm parçaları hurdadan oluşan iki kişilik mini off-road aracı üretildi.

Hurdadan mini off-road aracı ürettiler
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü öğrencilerinin hazırladığı projeyle iki kişilik mini off-road aracı üretildi.

Okulun öğretim görevlisi ve proje yürütücüsü Seda Akyaz Alaçam, AA muhabirine, öğrencilerle "Normal araçların minyatürünü yapabilir miyiz" düşüncesiyle yola çıktıklarını söyledi.

Alaçam, daha önce benzer projelerin hayata geçirildiğini belirterek, "Biz de okulumuz bünyesinde neler yapabileceğimizi göstermek istedik. Bu kapsamda öğrencilerimiz tarafından iki kişilik mini off-road aracı tasarlandı" dedi.

Aracın tasarım ve üretim aşamasının yaklaşık 2 aylık bir süreyi kapsadığını ifade eden Alaçam, "Aracımız öğrencilerimiz tarafından tamamen hurda malzemelerden üretildi. İki kişilik ürettiğimiz devrilmeyen mini aracımız, 80 kilometre hıza ulaşabiliyor. Motor kuvveti fazla ve çekim gücü yüksek olduğu için çok eğimli yerlerde de rahatlıkla kullanılabiliyor" diye konuştu.

Alaçam, ürettikleri mini off-road aracının benzinle çalıştığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Altı litrelik benzin deposuna sahip aracımızda normal araçta olması gereken her şey var. Aracımıza sadece gösterge paneli koymadık ve ona da ihtiyaç yok. Mini off-road aracımız yerden yüksek olduğu için eğlence amacı dışında, gezi amaçlı da kullanılabilir. Şimdilik 2 kişi kapasiteli ürettiğimiz aracımızın kapasitesini, 8 kişiye kadar çıkartabiliriz. Projeyi daha çok geliştirerek, aracımızı gezi alanlarında ve sahillerde de kullanmak istiyoruz."

- Aracı 2 bin 200 liraya mal ettiler

Öğrencilerin aracı tamamen kendi imkanlarıyla ürettiklerini anlatan Alaçam, şunları kaydetti:

"Aracın öğrencilerimize maliyeti 2 bin 200 lira olmuştur. Öğrencilerimiz mini off-road aracı dışında yine hurda malzemelerden go-card arabası da ürettiler. Go-card arabası, mini off-road aracına göre daha alçak yapılmış. Her iki aracımız da benzinle çalışıyor. Go-card aracındaki amacımız, eğlence amaçlı kullanmaktı."

Seda Akyaz Alaçam, öğrencilerin birlik ve beraberlik içerisinde yaptıkları projelerin önemli olduğuna dikkati çekerek, "Makine ve metal bölümü olarak 2014 yılı içerisinde, öğrencilerin yaptığı go-card ve mini off-road arabaları, pusetli bisiklet, pamuk şekeri makinesi, uzaktan kumandalı tekne, seyyar ve sabit güneş enerjili aydınlatma sistemi ve daire testere gibi toplamda 17 projeyi hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA