Ugandalı Radyoculara Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Uganda’da 5 farklı radyoda program yapan 10 personele Türkiye’de eğitim programı düzenlendi.


TİKA, Afrika ülkeleri ile basın yayın alanında daha fazla işbirliğine giderek çok sayıda proje üreterek, mevcut projelere de destekte bulundu. Bu kapsamda 2013 yılında uygulanan Uganda Radyo Eğitimi projesi ile Uganda’nın başkenti Kampala’da Uganda Yüksek İslam Konseyi’ne bağlı olarak yayın yapan Bilal FM’in teknik alt yapısı yenilenirken, Mbale’deki radyo istasyonuna teknik ekipman tedarik edildi. Ayrıca, Mart 2014 ayı içerisinde Uganda’da yayın yapan 5 radyodan gönderilen 7 personele Türkiye’de profesyonel radyoculuk eğitimi verildi.

Söz konusu eğitimlerden memnun kalan radyo personelleri TİKA’dan eğitimin tekrarlanmasını talebinde bulundular. Söz konusu talep üzerine Uganda’da 5 farklı radyoda program yapan 10 personel projeye dahil edilerek Türkiye’de Radyo Programcılığı eğitimi aldılar.

Eğitim kapsamında, radyo personellerine teknik bilgiler alanında; montaj ve yayın otomasyon programlarının kullanımının, karşılaşılacak olası arızaların giderilmesinin öğretilmesine ek olarak ilgili konularda 40 saat teorik, 80 saat uygulamalı eğitim olmak üzere 120 saat eğitim verildi.

Program hazırlama teknikleri alanında ise, haber, sağlık, akademik, eğlence, dini, kadın ve yarışma konularında programların hazırlanması ve sunulmasının öğretilmesi gibi konularda bilgilendirmelerde bulunuldu. Proje kapsamındaki eğitimler 3 hafta boyunca sürmüş olup söz konusu eğitim programı TİKA’nın katkılarıyla gerçekleştirildi.

Katılımcılar desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini ileterek iki ülke arasından söz konusu işbirliğinin devam etmesi temennisinde bulundular

Kaynak: İHA