Dolandırıcılar Bakan Taner Yıldız'ı Hedef Aldı

Bakan Taner Yıldız, 'Nijerya dümeni' olarak bilinen internet dolandırıcılığının farklı bir yöntemiyle karşı karşıya kaldı...

Dolandırıcılar Bakan Taner Yıldız'ı Hedef Aldı
Kendilerini kimi zaman Nijerya'nın devrik liderinin dul eşi, kimi zaman Libya'da görev yapan NATO askeri, kimi zaman da Türkiye'de yatırım yapmak isteyen milyarlarca dolarlık servet sahibi olarak tanıtan dolandırıcılar, adını Google taramasıyla buldukları ve bakan olduğunu bilmedikleri Yıldız'a ise “avukat” kılığında ulaştı.

BAKANLIĞA MEKTUP

Enerji Bakanı Yıldız'ı sahteciliğe çekmek isteyen hikâye, bakanlığa gelen mektupla başladı. İspanya'dan gelen bir avukatlık bürosunun antetli kâğıdına yazılı mektubun altında da Avukat Pedro Torre Romero, imzası vardı.

Mektupta Bakan Yıldız'ın iletişim bilgilerini müvekkili ile aynı soyadı taşıyan kişileri ararken bulduğunu belirten Romero İspanya'da Medina Yıldız adlı müvekkilinin trafik kazasında vefat ettiğini, İspanya Safe Bankası'ndaki hesabında 15 milyon 700 bin Euro'su olduğunu yazdı.

Romero mirasçı çıkmaması halinde bankanın paraya el koyacağını ancak Bakan Yıldız'ı soyadı benzerliğinden yararlanarak bankaya uzak akraba mirasçısı olarak sunmak istediğini belirtti.

YÜZDE 35 TEKLİF ETTİ

Romero isimli kişi, sorunsuz şekilde alınması halinde Bakan Yıldız'a paranın yüzde 35'ini teklif ederek, kendisinin de paranın yüzde 65'ini alacağını aktardı.

Mektupta, “Bu ticari teklif ahlak ilkelerinize aykırı ise şimdiden özürlerimi kabul edin. Ancak bu hedefe benimle ulaşmak istiyorsanız bana ulaşın” ifadesi yer aldı.

Mektup, Bakanlık Hukuk Müşavirliği'ni harekete geçirdi. Hukuk Müşavirliği tarafından aranan avukata teklifin etik bulunmadığı ve kabul edilemeyeceği aktarıldı. Bakanlık Romero'dan avukat olduğunu ispatlamasını da istedi ancak yanıt alamadı. Yapılan araştırmada, İspanya'da barolara kayıtlı Romero isimli bir avukata da rastlanmadı.

BAŞKALARI DA OLABİLİR

Bunun üzerine araştırmayı derinleştiren avukatlar, Bakan Yıldız'a gelen mektubun, soyadı Yıldız olan başkalarına da yazılmış olabileceğini belirterek bu kişileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bakan Yıldız'a da tesadüf eden dolandırıcılık genellikle e-mail üzerinden yapılıyor. Dolandırıcılar birbirinden farklı hikâyeler anlatarak yardım karşılığında yüklü komisyon vaat ediyorlar. Hedef kişi talebi kabul ettiği anda, banka transfer ücreti, vergi rüşvet parası gibi taleplerde bulunuyorlar.