Ab Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, Muğla'da

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Randevu sisteminde garip şeyler oldu. Bir şehirde oturan kişiye orada sandık olmasına rağmen 500 kilometre ötedeki başka şehre randevu verilmiş. Aynı aileden farklı kişileri çok farklı şehirlere dağıtmışlar" dedi.

Çavuşoğlu, Milas Ticaret ve Sanayi Odasında sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlarla bir araya geldi. Burada, gazetecilerin yurt dışında cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanım oranının düşük olmasına ilişkin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, randevu sisteminde bazı gariplikler yaşandığını kaydetti.

Seçime katılım oranının beklenen düzeyde olmadığını aktaran Çavuşoğlu; "İstediğimiz düzeyde katılım olmadı. Bunu sadece vatandaşlarımızın yaz aylarında tatilini geçirmek için gerek Türkiye'ye gerek başka yerlere gitmesine bağlamak da doğru değil. Maalesef Yüksek Seçim Kurulu herkesin gündeme getirmesine rağmen özellikle bu randevu sisteminden dolayı vatandaşlarımızın oy kullanmasını engellemiş durumda. Şu anda vatandaşlarımızdan aldığımız ve bölgede olan arkadaşlarımızın gerek o ülkede yaşayan kardeşlerimizden gerekse bu seçimi gözetlemek için giden kardeşlerimizden aldığımız bilgi bu" diye konuştu.

Yurt dışında aynı aileden farklı bireylere başka bölgelerde randevu verildiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Randevu sisteminde garip şeyler oldu. Bir şehirde oturan kişiye orada sandık olmasına rağmen 500 kilometre ötedeki başka şehre randevu verilmiş. Aynı aileden farklı kişileri çok farklı şehirlere dağıtmışlar. Belki Almanya'da güvenlik sebebiyle öngörülen bir şeydi ama bunun aksadığı, vatandaşlarımızın demokratik hakkını kullanmasının önünde çok büyük engel olduğu halde maalesef Yüksek Seçim Kurulu başvuruları da reddetmiştir"
Düzenlemeyle, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının ilk kez ülkeleri için oy kullanma hakkına kavuştuğunu hatırlatan Çavuşoğlu, Yüksek Seçim Kurulunun tedbir alarak oy kullanımının önündeki engelleri kaldırılmasını diledi.
Bakan Çavuşoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
"Özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşımız Türkiye'nin yönetiminde verdiği oylarla söz sahibi olmak istiyor. Çünkü Türkiye'den bağını hiçbir zaman koparmamış. Türkiye'nin derdiyle dertlenen, Türkiye'nin sevinciyle gururlanan kardeşlerimizin bu kadar sorun ve engelle karşılaşmaması gerekiyordu. İlk defa hayal ettikleri bir şey gerçekleşti ve oy kullanma hakkı elde ettiler. Fakat maalesef olumsuzluklar yüzünden istedikleri gibi bu haklarını kullanamadılar. Umarım bunlardan ders alınır ve umarım Yüksek Seçim Kurulu esas görevinin vatandaşların oy vermesini kolaylaştırmak olduğunu anlar ve buna göre tedbirler, kararlar alır"
Çavuşoğlu daha sonra, Milas'ın Hayıtlı Mahallesi'nde yaşayan akrabası Seferiye Türktaş'ın evini ziyaret etti. Bu arada Selçuk Yılmaz adlı bir vatandaş Çavuşoğlu'na yaklaşarak; "Buraya bir belediye başkanını bile getiremedik. Siz bir bakan olarak geldiniz. Teşekkür ediyoruz" diye seslendi. Çavuşoğlu, Yılmaz'a teşekkür ederek ayrıldı.
Kaynak: AA