Sare Davutoğlu'nu doktor yapan acı olay

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun kadın doğum uzmanı olma hikayesi hayli çarpıcı...

Sare Davutoğlu'nu doktor yapan acı olay
Henüz 10 yaşındayken annesini doğum esnasında kaybeden Sare Davutoğlu'nun kadın doğum uzmanı olma hikayesi hayli çarpıcı...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Hanım, kamuoyunun çok yakından bildiği bir isim değil. Fakat onu çok yakından tanıyan, canını, hayatını, bebeğini ona emanet eden yüzlerce kişi var. Sare Davutoğlu 27 yıldır kadın doğum uzmanı ve işine halen devam ediyor. Bu mesleği seçmesinin ise acı bir hikayesi var: Henüz 10 yaşındayken annesini doğum esnasında kaybeden Sare Hanım kadın doğum uzmanı olmaya zaman karar vermiş.

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AK Parti Genel Başkanlığına seçilen ve ardından da Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Başbakanı olan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Hanım'ın dikkat çeken bir portresi var.

10 YAŞINDA ÖKSÜZ KALDI

Türkiye'nin yeni First Lady'si kamuoyu tarafından pek tanınmıyor. En bilinen yönü çok iyi bir kadın doğum uzmanı olması. Sare Davutoğlu'nun bu mesleği seçmesinin altında ise derin bir acı yatıyor. İlkokul 4'üncü sınıftayken annesini kardeşinin doğumu esnasında kaybeden Sare Davutoğlu, henüz 10 yaşındayken kadın doğumcu olmaya karar vermiş ve bu ideali için önüne gelen tüm engelleri adeta yıkıp geçmiş.

EŞİ İLE AYNI KADERİ PAYLAŞTI

Afyonkarahisarlı Kundak ailesinin kızı olan Türkiye'nin yeni First Lady'si Sare Davutoğlu, eşi gibi Konya doğumlu. Ve o da tıpkı 4 yaşındayken öksüz kalan Ahmet Davutoğlu gibi annesiz büyümüş. Ve bu kader birliği, Ahmet Davutoğlu ve Sare Hanım'ı üniversite yıllarında bir araya getirmiş.

SON SINIFI BİR AYLIK BEBEĞİ İLE BİTİRDİ


1980 yılında Eskişehir Anadolu Lisesi'ni birincilikle bitiren Sare Davutoğlu, ardından en büyük hayalinin ilk evresi olan İstanbul Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi bölümüne kaydolur. Jinekoloji alanında yüksek lisans yaptığı dönemde ise Ahmet Davutoğlu ile tanışır ve 1984 yılında evlenirler. Yüksek lisansının son döneminde henüz bir aylık bebeği Sefure ile okuyan Sare Hanım, 1987 yılında Kars'a mecburi hizmete gider. Eşinin 4 yaşındayken vefat eden annesi Meymune Hanım'ın adını verdikleri ikinci çocukları, Sare Hanım'ın İstanbul'da sürdürdüğü mecburi hizmeti sırasında dünyaya gelir.

1990 yılının haziran ayında eşi Ahmet Davutoğlu'na Malezya'da bir üniversiteden gelen öğretim üyeliği teklifi üzerine, görevinden istifa ederek kızları ve eşi ile birlikte bu ülkeye giderler. Sare Hanım, 4 yıl yaşadıkları Malezya'da üniversite kliniğinde görev alır.

KÜRTAJA DA SEZARYENE DE KARŞI ÇIKIYOR

Sare Davutoğlu'nun mesleği ile ilgili kriterleri ise çok keskin. Hayati bir tehlike yok ise kürtaja kesinlikle karşı olan Sare Davutoğlu, seminerlere ve toplantılara katılarak kürtaj konusunda bilgilendirme de yapıyor. Türkiye'de oranı çok yüksek olan sezaryenle doğum yapılmasını da önermeyen Sare Hanım, hastaları için önceliği son ana kadar normal doğum olarak belirleyen bir hekim. Anne adayı hastalarını da ilk olarak söylediği sözlerini ise şöyle aktarıyor: 'Hamile olduğunu öğrendiğim hastalarıma ilk olarak 'Hayırlı olsun, normal bir doğumla kucağınıza almak nasip olsun' cümlesini kuruyorum.' Sare Davutoğlu, down sendromu riski taşıdığı gerekçesiyle alınması önerilen bebeklerin de dünyaya gelmesinden yana. 2006 yılında Gerçek Hayat Dergisi'nde Halime Kökçe'ye verdiği röportajda, karnındaki bebeğin down sendromu riski taşıdığı gerekçesiyle kürtaj için kendisine gelen çok sayıda hastayı doğuma ikna ettiğini ve bu çocukların sağlıklı doğumlarına şahitlik ettiğini anlatmıştı.

HASTALARINA BAKMAYA DEVAM EDİYOR

Doktor Sare Davutoğlu Malezya'dan döndükten sonra 1995 yılında ihtisasa başlar ve 1999 yılında uzmanlığını üç çocuğuyla beraber bitirir. Daha sonra kendi muayenehanesini açar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak'ın doğumunda da yer alan Sare Davutoğlu, her ne kadar siyasetin yoğun hengâmesinde koşuştursa da İstanbul Bahçelievler'deki özel muayenehanesinde hastalarına hizmet vermeye devam ediyor.

TEMPOSU YOĞUN


2009 yılında Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Ahmet Davutoğlu'nun eşi olarak dış gezilere, davet, toplantı ve aktivitelere katılan, diğer yandan mesleğini aksatmadan sürdüren, kurucusu, yöneticisi, gönüllüsü olduğu birçok sivil toplum kuruluşunun özellikle sağlık ve eğitim alanındaki projelerine destek veren Sare Davutoğlu'nun temposu ile bir siyasetçiyi aratmıyor.

SİVİL TOPLUM GÖNÜLLÜSÜ


Mesleki sorumluluğunu sivil toplum çalışmalarıyla birlikte sürdüren Davutoğlu, pek çok sivil toplum örgütünün kurucusu veya yönetim kurulu üyesi. Bu durumu 'Profesyonel hayat ve sivil toplum, ruh ve beden gibidir' cümlesiyle açıklayan Davutoğlu, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmet Vakfı'nda üye ve Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği'nin Yönetim Kurulu Asil Üyeleri arasında. Sare Hanım, Meridyen Derneği'nin Yönetim Kurulu üyesi, Dünya Yetimler Eğitim Vakfı Eğitim Kurucu üyesi, Yeryüzü Doktorları'nın kurucu üyesi ve Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği'nin onursal başkanlığı görevlerini birlikte yürütüyor..