Metrelerce Yükseklikte Ekmek Parası Kazanıyorlar

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde yaşayan Selma Alkan ve Hasan Yalçın, minareleri boyayarak ve tadilatlarını yaparak ekmek parası kazanıyor.

Tokat'ın Almus ilçesindeki Merkez Camisinin 55 metre yükseklikteki minaresini boyayan ve tadilatını yapan 36 yaşındaki Selma Alkan ve 64 yaşındaki Hasan Yalçın, çalışmalarını sürdürüyor. Yurt içinde birçok caminin minaresinin onarımında görev alan Alkan ve Yalçın, metrelerce yükseklikte çalışarak geçimini sağlıyor.
Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 51 yıldır minare boyama ve tadilat işiyle uğraştığını söyledi.

İşe ilk başladığında 13 yaşında olduğunu anlatan Yalçın, "7 yıl boyunca minare ustasının yanında çalıştım. Metrelerce yükseklikte çalışıyoruz. Yüksekten korkmuyorum. Bu işi seviyorum. Selma hanımla çalışıyoruz. Gelme diyorum ama 'seviyorum' diyor ve benimle geliyor" dedi.

Çift şerefiyeli minaredeki işleri bir haftada bitirdiklerini aktaran Yalçın, işe saat 07.00'de başlayıp saat 19.00'a kadar çalıştıklarını belirtti.

Yalçın, Almus Merkez Camisinin minaresinin 134 basamaklı ve 55 metre yükseklikte olduğunu ifade ederek, "İskele kullanmıyorum. İple kendimi bağlıyorum. Çift şerefiyeli minareyi 3-4 bin lira arasında boyuyoruz. Türkiye'de minare üzerine çalışan 10 usta var. Birçok ildeki minareleri boyadık. Bazılarında tadilatlar yaptık" diye konuştu.

Selma Alkan ise minare ustası Hasan Yalçın ile 4,5 yıldır çalıştığını ve işini çok sevdiğini söyledi.

İlk zamanlar minareye çıkarken korktuğunu anlatan Alkan, "Şimdi ise koşarak gidiyorum. Bu işi severek yapıyorum. İşimiz riskli olduğu kadar da zevkli. Bir bayan olarak zor olmuyor. Alıştım artık, mutluyum. 4,5 senede 20'den fazla şehre gittik" dedi.

Alkan, günde en az 10 kez minareye çıkıp indiğini, tatlı bir yorgunluk yaşadığını ancak işi bitirdikten sonra bütün yorgunluğunu unuttuğunu söyledi.

Kaynak: AA