Şok tabancasıyle şoklanınca

Vucutlarını elektirik tabancasıyla şoklatan gönüllü insanların verdiği tepkilernan insanlar Fotoğraf sanatçısı Patrick Hall tarafından fotograflandı.

Şok tabancasıyle şoklanınca
Vucutlarına elektirik verileren insanların nasıl tepki verdiğini merak eden ve bunu fotoğraf karesine taşımak isteyen Fotoğraf sanatçısı Patrick Hall bu projesi için birkaç gönüllü insan buldu. Gönüllü insanlara stüdyoda elektirik akımı verilerek o anları Hall tarafından kaydedildi.

ŞOK TABANCSI NEDİR?

Bu silahlar yüksek gerilim düşük akım uygularlar. Yani, bu sistem yüksek bir basınç uygulamasına karşın uzun süre bu etkiyi göstermez. Biri size saldırdığında tetiğe basarsınız ve silah saldırganın bedenine bu elektrik yükünü uygular. Bu yüksek gerilim saldırganın kıyafeti ve derisinde bir etki oluşturur. Yaklaşık 3mA civarındaki bu yük (düşük bir akım yani) saldırganı durdurmakla beraber vücudunun da büyük hasar görmemesini sağlar. Tabi ki uzun süre bu etkiye maruz kalmazsa. Saldırgan şu iki mantık dahilinde etkisizleştirilebilir.

1- Bu şok sayesinde saldırganın beynine birçok sinyal gönderilir ve beyin şaşkın bir hale getirilir. Tıpkı telefon hattına bir akım verildiğinde nasıl ki konuşulanlar sadece bir gürültüden ibaret olarak duyulabiliyorsa, beyin de bu sinyaller sonucu durumu algılayamayarak kaslara anlamsız sinyaller gönderir ve kısmi bir felce sebep olur.

2- Saldırganın vücuduna vücudun kendi sinyallerine benzer şekilde sinyaller gönderilerek kasların sürekli olarak çalışması sağlanır. Dışarıdan bir şey gözükmese bile bu kadar çok çalışmadan dolayı yorgun düşen kaslar bir süre hareket edemeyecek derecede enerji harcarlar. Saldırgan bu sayede etkisiz hale gelmiş olur.