Rize'de İlk Defa Hipofiz Bezi Adenomu Ameliyatı Yapıldı

Rize'de ilk defa hipofiz bezi adenomu ameliyatı yapıldı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Beyin Cerrahı olan Yrd. Doç. Dr. Osman Ersegun Batçık, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize'de ilk defa burundan beyine ulaşarak hipofiz bezi adenomunun çıkarılması ameliyatı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu tür hastalıkların beynin tam merkezinde bulunan hipofiz bezi denilen vücudunun hormonal su ve tuz dengesini düzenleyen bezin iyi huylu tümörlerinden kaynaklandığını ifade ederek, bu tümörlerin beyin açılarak ya da burundan girilerek çıkarılabildiğini anlattı.
Batçık, bu tür hastaların kendilerine hormonal bozukluk şikayeti ile geldiğini belirten Batçık, şöyle devam etti:
"Bizde hastanın beyni uygunsa beyini açmaktansa burnundan girilerek, bu tümörü çıkartıyoruz. Çıkardığımız takdirde endokrin bölümüyle hormonal dengesinin takibini yapıyoruz. Ameliyattan hemen sonra hasta da hemen iyileşme sürecine girilebiliyor. Hipofiz tümörü göz sinirine yakın yerde ise görme sorunu yaratabiliyor. Bu ameliyatla görme problemini yok edebiliyor. El veya ayak büyümesi şikayetiyle gelen hastalarımızda bu operasyon uygulandığında hemen el veya ayak büyümesi durdurulabiliyor"
Hastanede yönetimi tarafından ameliyat için sağlanan teknik imkanlarla hipofiz adenomu ameliyatını Rize'de ilk defa yaptıklarını ifade eden Batçık, şunları kaydetti:
"Şuana kadar iki hastamızı bu şekilde ameliyat ettik. Bir diğerini pazartesi günü gerçekleştireceğiz. Bu ameliyatı burundan girerek yapan Türkiye'de sayılı merkez vardır. Bu ameliyatı olmak için hastalar artık il dışından hastanemize geliyor. Ameliyatın artık Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılmasıyla bundan sonra hastalarımızın da dış merkezlerde mağdur olmasını önlemiş olduk"
Kaynak: AA