Merkez faizi sabit tuttu

Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmedi, faiz koridorunun üstünü 75 baz puan indirdi.

Merkez faizi sabit tuttu
Merkez Bankası, cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında ilk Para Politikası Kurulu’nu gerçekleştirdi.

Merkez Bankası borçlanma faiz oranı ise yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu. Faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 12’den yüzde 11,25’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,5’ten yüzde 10,75’e indirildi.

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutuldu. Ekonomistler çoğunlukla bu ay MB’nin faizlere dokunmayacağını düşünüyordu.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergilemektedir. Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalmaktadır. Öte yandan, gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Kurul, bu çerçevede kuraklığın ve jeopolitik risklerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini de ele almıştır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: CNBCE.COM