Bulgar Akademisyene Tarım Eğitimi

Bulgaristanlı akademisyen Dr. Elena Balacheva, Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) sebze fidesi aşılama çalışmalarına katıldı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun Bulgaristan'da emsali olan Bulgarian Academy of Science Balacheva, sebzelerde aşılama teknikleri ve aşılı bitkilerde tuzluluk ve kuraklık gibi abiyotik streslere dayanıklılık konularında çalışmalar yapmak üzere ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Daşgan'ın konuğu olarak Adana'ya geldi.
Prof. Dr. Yıldız Daşgan ve ekibinden sebze aşılamaları konusunda bilgiler alıp üniversitenin ileri teknolojik laboratuvarlarında çalışma imkanı bulan Balacheva, farklı kabak anaçları üzerine karpuz, kavun,salatalık, domates, patlıcan ve biber çeşitlerine aşılama çalışmaları gerçekleştirerek, bu alanda kısa eğitim programlarına katıldı.

Daşgan, dünya ülkelerinden akademisyenlerle bilgi ve birikimlerini paylaştıklarını, bu kapsamda Bulgarian Academy of Science Kurumu ile projeler yapılıp ikili işbirlikleri konusunda ilk adımların atıldığını kaydetti.

- Aşılı fide anaçları yetersiz
Toprak kökenli bitki kök hastalıkları ve zararlıları, tuz, kuraklık ve ağır metaller gibi abiyotik stres faktörlerinin sebze yetiştiriciliğinde aşılı fideye talebi gün geçtikçe artırdığına dikkat çeken Daşgan, şunları kaydetti:
"Türkiye'deki sebzecilik sektöründe aşılı fide elde etmek üzere kullanılan anaçlar, sayıca yetersiz ve tamamı yurtdışı kayaklı. Biyotik ve abiyotikstres faktörlerine dayanıklı yerli sebze anaçlarının geliştirilmesi önemli bir konu. Bulgarian Academy of Science'den Dr. Balavhevaile, iki ülke arasında farklı kurumların işbirliğiyle hastalık, zararlılar ve abiyotik streslere dayanıklı yeni anaçların geliştirilmesi, anaç-kalem kombinasyon fizyolojilosi gibi konular üzerinde yeni projeler yapılması konusunda ilk adımlar atılmıştır."
Kaynak: AA