Avustralya-türkiye Dostluk Anıtı 25 Nisan'da Açılacak

Türkiye ile Avustralya arasında Çanakkale Savaşı'ndan sonra başlayan dostluğu simgeleyecek "Avustralya-Türkiye Dostluk Anıtı", Avustralya'nın Melbourne kentinde Anzak Günü anma törenlerinin düzenleneceği 25 Nisan 2015'te açılacak.

Yaklaşık 5 yıldır hazırlık çalışmaları devam eden Avustralya-Türkiye Dostluk Anıtı için açılan tasarım yarışmasına katılan 4 mimarın eserleri arasından seçici kurul Avustralyalı mimar Matthew Harding'in tasarımını beğendi ve anıtın yapılacağı yer belirlendi. Melbourne Belediyesi tarafından tahsis edilen ve "Kralların Yeri" olarak da bilinen kent merkezindeki ANZAC Anıtı'nın bulunduğu parka yapılacak anıtın yeri belediye görevlileri tarafından işaretlendi ve projeyi yürütecek ekibe gösterildi.
Avustralya-Türkiye Dostluk Anıtı Proje Yönetimi Başkanı Mimar Serdar Baycan, anıtın inşaatına yakın bir zamanda başlanacağını ve 25 Nisan 2015 tarihinde bitirilmiş olacağını belirtti.

Anıtın yapılacağı alanın belirleme çalışmalarına katılarak ölçülerin alınmasına katkıda bulunan Baycan, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Burası Melbourne'un göbeğinde ve buradaki ANZAC Anıtı'nın yanında. Onun için çok önemli ve sonsuza kadar olacak bir anıt" dedi.

Avustralya ve Türkiye arasındaki dostluğun artarak devam ettiğine vurgu yapan Baycan, "Sembol olarak Melbourne'un kalbinde olması Türk toplumuna müthiş gurur verici ve o dostluğun sembolü olarak, yani başka ülkelerde olmayan bir dostluk hitabı var" dedi.

Dostluk Anıtı projesinin sahibi Avustralya Muharip Gaziler Derneği Victoria Türk Şubesi Başkanı Ramazan Altıntaş ise 598 bin Avustralya dolarına mal olacak anıtın Türkler ve Avustralyalılar açısından önemli bir eser olacağını söyledi.

Altıntaş, Avustralyalıların ve Türklerin saygı duyacağı bir anıtın ortaya çıktığını belirterek, "Gelecekte yavrularımıza, torunlarımıza bu bir mirastır. Burada bu anıtın olması Türk toplumunun varlığı demektir" diye konuştu.

- Atatürk'ün Avustralyalı annelere sözleri anıtta yaşayacak -
Avustralya Türkiye Dostluk Anıtı tasarımı için açılan ve Türkiye ile Avustralya'dan dört mimarın katıldığı yarışmada Avustralyalı mimar Matthew Harding'in tasarımı birinci oldu.
Anıt, 3 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğinde inşa edilecek. Anıt tabanındaki dairesel taş mozaik üzerinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çanakkale Savaşları'nda hayatlarını kaybeden Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin anneleri için yazdığı mektuptan alıntı bulunacak.
Anıta, Atatürk'ün mektubundaki "Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; göz yaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" cümleleri yazılacak.
Anıt üzerinde bulunan çam kozalağı Çanakkale'de şehit olan Türk askerlerini, Avustralya'nın sembol ağaçlarından "casuarina" ağacının kozalağı ise Avustralya askerlerini temsil edecek. Paslanmaz saf çelikten birbirine örülerek yapılan hilal şeklindeki kısım ise Çanakkale'deki kabirlerinde yan yana yatan iki ülke askerleri sembolize edecek.
Kaynak: AA