Ahmet Davutoğlu: AK Parti olarak tarihi mirasının emanetçisiyiz

AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde konuşan Ahmet Davutoğlu, “Biz bir rüya görüyoruz, yeni bir Türkiye rüyası görüyoruz. Bu rüyayı göremeyenler utansın” dedi. Davutoğlu, "Biz AK Parti olarak tarihi mirasının emanetçisiyiz" ifadesini de kullandı.

Ahmet Davutoğlu: AK Parti olarak tarihi mirasının emanetçisiyiz
AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kongrenin veda değil vefa kongresi olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Biz bir rüya görüyoruz, yeni bir Türkiye rüyası görüyoruz. Bu rüyayı göremeyenler utansın” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, genel başkanlık için tek aday olarak girdiği AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde konuşma yaptı.

“Selam olsun, insana, zamana ve mekana” diyen Davutoğlu, kısaca şu ifadeleri kullandı:

Alparslan Gazi'ye ve yiğitlerine selam olsun. Gazi Mustafa Kemal'e ve istiklal ordusuna selam olsun. Bütün şühedaya selam olsun. Bu vatan toprağına, ateşine, suyuna selam olsun.

14 Ağustos'ta ayağa kalkan AK Parti'nin genel başkanına ve seçilmiş cumhurbaşkanına selam olsun. Bu davanın her bir neferine selam olsun. 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanımıza destek veren tüm vatandaşlarımıza selam olsun.

AK Parti konjonktürel siyasi şartlarda çıkmış bir siyasi parti değildir, dönemsel bir parti değildir, bir döneme, bir kesime hitap eden bir parti değildir. AK Parti, biraz önce zikrettiğimiz bütün ulu erenlerin yönünü aydınlattığı, kutlu bir yürüyüşün kıyamete kadar sürecek olan bu yürüyüşün bugünkü tecessüm etmiş halidir. AK Parti, milletin ta kendisidir, AK Parti millet idealinin ta kendisidir.

Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmaları esnasında bir veda kongresinden bahsettiler. Sayın Cumhurbaşkanım, bu bir veda kongresi değil, olağanüstü büyük kongremiz ama bir vefa kongresi, bir ahitleşme kongresidir. Sayın Cumhurbaşkanımıza vefa borcumuzu ödüyoruz. Onun bıraktığı miras AK Parti için bir şeref meselesidir, o miras bizim şerefimizdir ve sonuna kadar korunacaktır.

Son 12 yıl içerisinde kazanılan özgüvenimizi, 2013 yılında hedef ettiler. 2013 yılındaki Gezi olaylarının, 17-25 Aralık kumpaslarının en büyük hedefi, millete kazandırdığımız özgüveni yıkmaktı.

Yeni bir yürüyüşün arifesindeyiz, yeni bir Türkiye'nin arifesindeyiz. Son 12 yıl içinde büyük bir restorasyon hareketi gerçekleştirdik. Son 12 yılda ulaşım, sağlık, tarım, dış politika alanlarında büyük başarılar sağlandı.

Biz bir rüya görüyoruz, yeni bir Türkiye rüyası görüyoruz. Bu rüyayı göremeyenler utansın, bu rüya için ayağa kalkamayanlar, özgüven gösteremeyenler utansın.

Eğer bir toplumda aidiyet bilinci zayıflamışsa devlet bir grup vatandaşını dışlamışsa o milletin sükun bulması mümkün değildir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni döneme, yeni Türkiye'ye ve yeni hükümete emanet gibi tevdi ettiği çözüm sürecini başarıya ulaştırana kadar bize uyku haramdır. Bu millet arasına ekilmiş fitne tohumları yok olana kadar, bu millet her etnik ve mezhebi grupla omuz omuza bu kutlu yürüşüye çıkana kadar gece gündüz çalışacağız.

Kimse bir daha ötekileştirmeyecektir. Bizim için mezhebi bir tavır söz konusu değildir. Alevi, Sünni kardeşlerimiz bu toprağın asli unsurudur öyle kalacaklardır.

İnanç, girişim, düşünce özgürlükleri garanti altındadır. Ama her özgürlük bir sorumluluk gerektirir.

Geçen yıl,'otoriterleşme var' denilerek sayın cumhurbaşkanımıza iftiralar atıldı. AK Parti kadroları 12 yıldır bir bütündür


İktidarın ilk dönemlerinde alan temizliği ile meşgul olunmak zorunda kalındı. Asker-sivil ilişkisi son yıllarda normalleşti. Başörtüsüne özgürlük ancak son yıllarda gerçekleştirilebildi.

Bu millet başı dara sıkıştığında sandığı bekledi. Sandığın, yani milletin iradesinin hafife alınmasına hiçbir zaman izin vermeyeceğiz.

Yeni Türkiye'de devlet de, hükümet de milletin emrindedir. Devlet ancak ve ancak milletin oylarıyla gelen iktidarda denetlenir.

Demokrasimizin evrensel standartlara ulaşması için yeni anayasaya ihtiyaç var. 2015 yılında Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğa sahip olacak mıyız?

Cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık makamı arasında ihtilaf çıkmasını bekleyenlere sesleniyorum; dava arkadaşları arasında ihtilaf çıkmaz.

Paralel devlet denilen yapı aslında fetret isteyen bir yapıdır. Kampanyanın hedefi
AK Parti değil, 12 yılda gerçekleştirdiği büyük birikimdir.

Devlet otoritesinin parçalanmasına bir daha izin vermeyeceğiz. Paralel devlet yapılanmasını içinde, demokrasiyi ele geçirmek ve şantaj yapmak bir ihanettir.

Son derece ahlaki ve erdemli bir istişare süreci yaşandı. Bu kongreden daha da birleşmiş olarak çıkacağız.


Milletin hakkına uzanacak eli, kardeşimiz olsa da kırarız. AK Parti yolsuzluklara karşı en çetin savaşı vermiştir, vermeye devam edecektir.

Devletin sırlarına sızılmaya çalışıldı. Hedef, geçmişteki darbe yargılarını tekrar kurmaktı. İşadamları, sanatçılar, siyasetçiler dinlendi. Hedef darbe benzeri yargıları yeniden kurmaktı. HSYK seçimi için öyle bir hava estiriliyor ki sanki cumhurbaşkanlığı seçiminden daha önemli. Hiçbir bir kılıç milletin iradesinden daha güçlü değildir. 12 Ekim'deki HSYK seçimlerine olması gerektiğinden fazla önem atfedilmemelidir.

27 Mayıs yargısının mantığı, Türkiye'de bir daha görülmeyecek. Hiçbir kültür birikimini ötekileştirmeyeceğiz, dışlamayacağız.

Dikey değil yatay mimariyi şehirlemizde kadim kılacağız. İstanbul önümüzdeki dönemde büyük bir dünya şehri olacak.

IMF defterini kapatmış bir Türkiye var.

İkinci büyük sıçramanın eşiğindeyiz. Ekonomik gücümüzün kaynağı insanımızdır, coğrafyamızdır. Yeni ekonomik sıçrama için insan kaynağını ve katma değeri artırmak zorundayız.

Hiç kimse, bu ülkeyi borç batağı üzerinden idare edilebilir bir ülke haline getiremeyecek.

Türkiye, dış politikada büyük hamlelere imza attı. Kim ne dersin dış politikamızda temel ilkemiz Ankara merkezli olmasıdır. Türkiye'nin AB hedefi stratejik bir hedeftir ve kararlılıkla sürdürülecektir. Şu anda 222 dış temsilcilikle, dünyada en fazla temsil edilen yedinci büyük ülkeyiz.


Dış politikayı sadece reel politik olarak görmeyiz. Bizim dış politikamız insan ve vicdani diplomasiye dayanır.

‘Eksen kayması', ‘yalnızlaştık' dediler. Gezi, 17 ve 25 Aralık'la ‘Türkiye çok oldu', ‘Mevzilerine geri çekilsin' denilmek istendi. Hiç heveslenmesinler, al bayrağımızı dalgalandırdığımız hiçbir mevziden çekilmeyeceğiz. Elhamdülillah ayağa kalktık, ayağa kalkan bu milleti bir daha kimse geriye götüremeyecek. Biz bu idealler için ayağa kalkacağız ki, bizden sonraki nesiller yürüsünler.

Sayın cumhurbaşkanım, sizin bıraktığınız miras bizim şerefimizdir.

Allah yar ve yardımcımız olsun.'

Davutoğlu, konuşmasının ardından cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'a bir hediye verdi.