Sahte İlaçla Mücadele Türkiye'de Masaya Yatırılacak

Sahte ilaçla mücadele kapsamında ulusal ve uluslararası yürütülen operasyonlarda elde edilen başŸarıdan dolayı, birçok Avrupa ülkesi ve ABD'nin de içinde bulunduğŸu İlaç GüvenliğŸi Kurumu üyeleri, Türkiye'de yapılmasına karar verilen "Avrupa ve Yakın LJevresi Konferansı"nda biraraya gelecek ve sahte ilaçla mücadelede yeni stratejileri belirleyecek.

AA muhabirinin aldığŸı bilgiye göre, PSI (Pharmaceutical Security Institute-İlaç GüvenliğŸi Kurumu) üyelerinin katılımıyla her sene düzenlenmekte olan "ilaç SahteciliğŸi ve KanunsuzluğŸu ile Mücadele" başŸlıklı "Avrupa ve Yakın LJevresi Konferansı", 25 Eylül 2014'te Sheraton Ankara Hotel & Convention Center'da yapılacak.
Konferansa, PSI üyesi olan ilaç firmaları, eczacılık şŸirketlerinden üst düzey güvenlik uzmanları, sağŸlık, ilaç firması, eczacılık şŸirketleri, endüstri profesyonelleri, özellikle sektöre dair kalite güvenliğŸi, hukuk ve ilgili diğŸer alanlarda faaliyet gösteren uzmanlar katılacak. Türkiye, İngiltere ve Amerika BirleşŸik Devletleri hükümetlerinin kanun düzenleyici ve uygulayıcı birimlerinden ve profesyonel derneklerden da konuyla ilgili temsilciler, konferansta yer alacak. Ayrıca konferansa, Türkiye'de bulunan uluslararası elçiliklerden resmi ilgililer da katılım sağŸlayacak.
İlaçların sahteciliğŸi ve yasadışŸı ticaretinin oluşŸturduğŸu tehditlere dikkat çekmek üzere yapılacak olan konferansta, "ilaç sahteciliğŸi ve diğŸer yasadışŸı ilaç trafiğŸi ve ticareti şŸekilleri", "ilaçların resmi ticaret yollarından sapması ve bunun etkileri", "internette online ilaç ticareti ve buna ilişŸkin tehditler", "bağŸlantılı yasadışŸı finansal kazanç ve para aklama faaliyetleri", "yeni gelişŸen trendler ve hasta güvenliğŸi etkileri", "ilaç sahteciliğŸi, yasadışŸı ticareti, sapması ve kaçakçılığŸı sorununa stratejik ve operasyonel-seviyede yaklaşŸımlar' ile "tehditlere en etkili ve doğŸru yanıtın, eylemin gelişŸtirilmesi" gibi konular ele alınacak.
Konferansta özellikle, Türk yetkili makamlarının bu tehditlere yönelik yaklaşŸımları, Emniyet Genel MüdürlüğŸü ve SağŸlık BakanlığŸı tarafından yürütülen "Derman Operasyonu", ilaç sahteciliğŸi ve yasadışŸı ticaretini saptamaya ilişŸkin işŸbirliğŸi ve bilgi, deneyim, enformasyon, istihbarat, uzmanlık ve iyi-uygulama paylaşŸımını arttırma ve güçlendirme yolları üzerinde durulacak.
-Sahta kanser ilaçları Türkiye'ye Suriye, Mısır, ǜrdün'den giriyor
SağŸlık BakanlığŸı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ekonomik DeğŸerlendirmeler Daire BaşŸkanı Akif Akbulat, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, kurumun (PSI), yaklaşŸık 20 yıl önce araşŸtırma-temelli uluslararası ilaç üreticisi birkaç firmanın güvenlik direktörleri tarafından kurulan, kar amacı gütmeyen bir ilaç endüstrisi birliğŸi olduğŸunu ve enstitünün şŸu an 28 üye şŸirketi bulunduğŸunu söyledi.
İlaç sahteciliğŸi, ilaçların hedef bölgeden yasadışŸı sapması ve ilaç hırsızlığŸı gibi ilaç suçlarıyla mücadele ederek halk sağŸlığŸını ve güvenliğŸini korumayı amaçlayan kurumun, bu kapsamda yapılan çalışŸmaları desteklediklerini anlatan Akbulat, ilgili kurumun Interpol, Dünya Gümrük ǖrgütü, Europol, Avrupa Konseyi, bölgesel ve ulusal polis, gümrük ve ilaç mevzuatı yetkilileri ve endüstri birlikleri ile işŸbirliğŸi içinde çalışŸtığŸını ifade etti.

Akbulat, son yıllarda bu toplantılara Interpol, Dünya Gümrük ǖrgütü ve Europol'un ev sahipliğŸi yaptığŸını belirterek, "Yıllardır PSI ve üyeleri, Türkiye hükümetlerinin ve Türk yetkililerin, ülkedeki ilaç suçlarını alt eden başŸarılı operasyonlarına ve eylemlerine tanıklık etmektedir. Bu konferansın Türkiye'de yapılması, yapılan başŸarılı mücadelenin bir kazanımıdır" diye konuşŸtu.
Türkiye'de internet siteleri ve sosyal medya aracılığŸıyla başŸta kanser olmak üzere çeşŸitli ilaçları satanlar hakkında ciddi denetimler yapıldığŸını ve cezai işŸlemlerin uygulandığŸını belirten Akbulat, bu çalışŸmaların kurum tarafından yakın takip edildiğŸini söyledi. Türkiye'nin birçok uluslararası operasyonun içinde de yer aldığŸını dile getiren Akbulat, sadece 2012'de 18 binden fazla yasadışŸı eczane satışŸı yapan web sitesinin kapatıldığŸını bildirdi. Akbulat, 2013'te de bir suç örgütünün, yüklü miktarda sahte kanser ilaçları piyasasını tekelinde bulundurduğŸunun ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçların satışŸ ve dağŸıtımını yaptığŸının tespit edildiğŸini anımsattı.
Sahte kanser ilaçlarının, Türkiye'ye Mısır, Azerbeycan, Libya, Tunus, ǜrdün, Suriye bölgelerinden getirildiğŸinin belirlendiğŸinin altını çizen Akbulat, "AğŸırlıklı olarak Suriye uyruklu şŸahısların ülkemizde sahte kanser ilacı pazarlaması yaptıkları tespit edilmişŸtir" dedi.

Akbulat, şŸu anda da hem ulusal hem uluslararası katılımlı operasyonların devam ettiğŸini bildirdi.
 
Kaynak: AA