Beylikler Hamamı Eski İhtişamına Kavuşacak

Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları tamamlanan Beylikler Hamamı'nın eski ihtişamına kavuşturulması için röleve ve konservasyon çalışmaları başlatılıyor.

600 yıllık geçmişe sahip Beylikler Hamamı'nın tahrip olmaması için hazırlanan çalışmalar ile üst kısımları kapatılarak iç kısımlarında bilinen alanlar cam üzerinden ziyaretçiler tarafından gezilecek.
Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beylikler Hamamı olarak bilinen yapının Osmanlı dönemi köy meydanında bulunan yapılardan biri olduğunu söyledi.

Stratonikeia Antik Kenti'ndeki önemli yapılardan birini de Beylikler Hamamı'nın oluşturduğuna dikkat çeken Söğüt, Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Saim Cirtil sorumluluğundaki bir ekibin önceki dönem hamamdaki kazı çalışmalarını tamamladığını, şimdiki süreçte ise Pamukkale Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Öncü Başoğlan Avşar ve ekibi tarafından hamamın çizim çalışmalarının gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Hamamda kazı çalışmalarında bulunan mimari düzenlemelere göre yapının 14-15'inci yüzyılda inşa edilen Beylikler Hamamı olduğunun tespit edildiğine vurgu yapan Söğüt, "Daha önce biz bu alanda kazı çalışmalarını gerçekleştirdik. 14-15'inci yüzyıla ait bir yapı olduğunu şu an kesin olarak biliyoruz. Mekanları da gayet açık ve bu bölgede planı tam bilinen hamamlardan da birisi. Giriş kısmı, ılıklık, sıcaklık, traşlık, su deposu dahil olmak üzere tüm bölümlerini tam olarak gün yüzüne çıkardık" dedi.

Tarihi hamamın bir benzeri olmayan, bölgenin en önemli ve planı tam bilinen hamam yapısı olduğuna işaret eden Söğüt, "Hamamdaki röleve ve restorasyon çalışmaları yapılacak. Bunun için plan ve çizimler hazırlandı. Hamamı görülen şekliyle konserve edeceğiz ve belirli mekanlarını kapatacağız. Burası hem hamam olarak gezilebilecek hem de içerisinde Stratonikeia ile ilgili Antik Dönem'den günümüze tanıtımların yapıldığı özel bir alan oluşturulacak." diye konuştu.

Söğüt, hamamda yürütülen çalışmalar sırasında ateşin yandığı ve üzerinde suyun ısıtıldığı kazan yerinin haricinde hem sıcak suyun hem de hamamı ısıtan sıcak havanın dolaştığı bölümlerin görülebildiğini, hamamın duvarlarını ısıtmak için pişmiş toprak boruların içinden sıcak hava dolaştırılarak dönemde kalorifer sisteminin uygulandığını ifade etti.

Beylikler Hamamı'nın dönemindeki önemli yapılardan birisi olduğunu anlatan Söğüt, şöyle konuştu:
"Biz bu bölgedeki hamam kalıntılarını biliyoruz. Beylikler Dönemi'nde Stratonikeia Kenti'nde yaşayan insanların kullandığı yerlerden birisi burası. Ayrıca planı tam bilinen hamamlardan. Hatta tek başına bir hamam da değil. Hemen yanı başında cami ve yapılar var. Böylelikle Beylikler ve Osmanlı Dönemi'nde kullanılan bir yer burası. Hamamın girişinin üzerine daha sonraki dönemde bir Türk evi yapılmış. Bu evi de aynı şekilde korumak istiyoruz .Bunun için çalışma yürütüyoruz."
Beylikler Hamamı'nı 3D yöntemiyle bilgisayar ortamına da taşıdıklarını belirten Söğüt, "Ziyaretçiler 3D ile yapıyı ayağa kakmış halde görebiliyor. Çalışmalar tamamlandığında gelen ziyaretçiler hem hamamın içerisini gezecekler hem de cehennemlik ve ısı sistemleri, odunun atıldığı yerler, suyun ısıtıldığı yerler dahil olmak kaydıyla o mekanın tamamını görebilecekler. Bunların yanında yürüdükleri alan da alttan görülebiliyor olacak. Cam üzerinden yürüyecekler" dedi.


Kaynak: AA