Batı Afrika'daki Ebola Salgını

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Batı Afrika'daki Ebola salgınında 120'den fazla sağlık personelinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Ebola salgınının tahmin edilemeyen boyutları bulunduğuna işaret edilerek, bunlardan birinin de salgında çok sayıda doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanının ölmesi olduğuna dikkat çekildi.
Bugüne kadar Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya'da 240'tan fazla sağlık personelinin Ebola virüsünün yol açtığı hastalığa yakalandığı belirtilen açıklamada, bunlardan 120'sinin hayatını kaybettiği kaydedildi.
Açıklamada, Sierra Leone ve Liberya'da hayatını kaybeden kişiler arasında kamuoyunda çok iyi bilinen doktorların da bulunduğu ifade edildi. DSÖ, bu ülkelerin sadece deneyimli ve kendini mesleğine adamış kişilerin çalışmalarından değil, ulusal kahramanlardan da mahrum kaldığını vurguladı.
DSÖ, sağlık çalışanlarının hastalığa yakalanma nedenleri arasında personeli koruyacak ekipmanın bulunmaması veya uygunsuz kullanımı, yeterli personelin olmaması, personelin izolasyon servislerinde önerilen saatlerden daha fazla çalışmasını gösterdi.
Sağlık personelinin hastalığa yakalanmasının, bu ülkelerdeki insanlar arasındaki endişeyi de artırdığına işaret ediliyor. Ancak hastalığın Ebola virüsünden kaynaklandığının tespitinden ve önleyici tedbirlerin alınmasından sonra sağlık personelinin hastalığa yakalanma oranının önemli ölçüde düştüğü kaydediliyor.
DSÖ, 20 Ağustos'a kadar Batı Afrika'daki Ebola salgınında ölenlerin sayısının bin 427'ye yükseldiğini ve 2 bin 615 Ebola vakası tespit edildiğini bildirmişti. DSÖ verilerine göre, bu tarihe kadar Ebola salgınında Liberya'da 624, Gine'de 406, Sierra Leone'de 392 ve Nijerya'da da 5 kişi hayatını kaybetti.
Ebola salgınının görüldüğü Liberya, Gine ve Sierra Leone'de yaklaşık bir milyon kişi karantinada tutuluyor.
DSÖ, herhangi bir kanıtlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan Ebola salgınıyla mücadele için küresel kamu sağlığı acil durumu ilan etmiş ve salgınla mücadelede deneysel ilaçların kullanılmasının etik olduğunu açıklamıştı. 4-5 Eylül tarihlerinde potansiyel Ebola tedavisi ve aşıları hakkında Cenevre'deki DSÖ merkezinde danışma toplantısı düzenlenecek.
Kaynak: AA