Bülent Arınç'tan Ahmet Necdet Sezer'e gönderme

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Köşk'teki devir teslim töreni hakkında "Ahmet Necdet Sezer, Çankaya Köşkü'nün kapılarını kapatmış bir devir teslim töreni yapmamıştır. Bu, 7 seneden beri içimizde uktedir." dedi.

Bülent Arınç'tan Ahmet Necdet Sezer'e gönderme
Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

Cumhurbaşkanı Seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın son kez başkanlık ettiği toplantı toplantı 4 saat sürdü.

Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantıya AK Parti Genel Başkan ve Başbakan adayı Ahmet davutoğlu da son kez Dışişleri Bakanı sıfatıyla katıldı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, toplantı ardından şunları söyledi:

'İki Bakanlar Kurulu toplantısı içinde geçen süre içinde en ömnemli olay halkın cumhurbaşkanı oyuyla seçilmesi. Erdoğan'ın yüzde 52 gibi bir oyla cumhurbaşkanı seçilmesini tebrik ediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde AK parti içinde yapılan değerlendirme toplantıları sonucunda Ahmet Davutoğlu'nun aday olarka gösterilmesi kararlaştırıldı. Bu yetkili organlarımızda yapılan değerlendirmenin sonucuydu. Beğeniyle kaşılandı, hepimizde büyük sevinç meydana getirdi.

Bugünkü toplantıda da bakan arkadaşlarımız, genel başkanlık ve başbakan olarak atanacak olması nedeniyle tebriklerini iletti. Sayın Erdoğan yemin ederek görevine başladığında partiyle ilişiği kesilecektir. AK Parti Genel Kurulu'nda genel başkanlık seçimleri yapılacak ve büyük bir ihtimal Ahmet Davutoğlu genel başkan olarak seçilecek.

Sayın Abdullah Gül, 28 Ağustos 2007'de yapılan toplantıda seçilmesine müteakip, sayın Ahmet Necdet Sezer, Çankaya Köşkü'nün kapılarını kapatmış bir devir teslim töreni yapmamıştır. Bu, 7 seneden beri içimizde uktedir. Seçilen bir Cumhurbaşkanına karşılama ve ant içme töreni yapılmaması demokrasi ve millet iradesi adına ayıplanacak bir şeydir.'

Sayın Atalay'ın açıklamasını biz de takip etmiştik. Bugüne kadar yapılanlar ve yapılacak olanlar konuşuldu. Çözüm sürecine yönelik atılan son adım 6 maddelik çerçeve kanunun çıkarılması oldu. Bundan sonra somut yol haritasının neler yapılması gerektiğinin belirleneceği bir döneme giriyoruz.

2 senede elde edilen kazanımlar var. En azından terör olayları hemen hemen son buldu. Son yaşadığımız bazı olayları dışında tutuyoruz. Memlekette huzur ve güven ortamının kendini belirlediği bir ortamdayız. Bazı yaşananlara asayiş olayları olarak bakıyoruz. Genç bir teğmenimiz ve bir uzman çavuşumuz kaçakçılarla girilen çatışmada hayatını kaybetti. Bunları çok önemsiyoruz.'

Adli yılın açılış töreniyle ilgili bir davet gelmişti. Sayın Erdoğan'ın Barolar Birliği Başkanı'nın konuşma yapması durumunda gitmeyeceğine yönelik bir açıklaması oldu. Adli yılda tören yapılmasına yönelik bu törende Barolar birliği başkanı da konuşur yönünde bir teamül yoktur. Teamül vazgeçilebilir. Yargıtay Başkanımızın buradaki sorunu daha önceden davetiye verilmiş olmasıdır.

Danıştay Başkanı'nın 20 dakika konuştuğu bir yerde bir baro başkanının 1 saat 20 dakika konuşmasını ve orada avukatların yargının sorunlarını konuşmak yerine siyasi konuları konuşmasının yakışıksız olduğunu söylediğini ve salondan ayrıldığını biliyoruz.

Sayın Erdoğan bu törene katılacak mıdır katılmayacak mıdır? Onu kendisi açıklama yapar. Bir gelişme olduğu takdirde sizler de bizler de öğrenmiş olacağız. 1 Eylül'e kadar biz, yeni başbakanımızla yeni hükümetimizi kurmuş olacağız. Yeni başbakanımızın bu konudaki davranışını şu anda benim ifade etmem hem mümkün değil hem de doğru değil.'


Muhalefette saplantı halinde olan arkadaşlarımız var. Bunlardan bir Sayın Kart'tır. Hukuk bilgisi olduğunu tahmin ediyorum ama Kılıçdaroğlu'nda olan huylar kendisine geçti. Elinde bir kova var, üzerinde yolsuzluk yazıyor. AK Partili kimi görse çamur atmaya çalışıyor. Sorunlar hakkında her gün en az 5 önerge veriyor. Biraz aklınızı kullanın. YSK 15 Ağustos'ta kesin sonuçları açıkladı ve işi bitti.

Mazbatayı da TBMM Başkanı'na vermiştir. Resmi Gazete'nin bunu 28 Ağustos'ta yayımlamalıdır, mevcut cumhurbaşkanının görevi bittiğinde. Bugün ayın 25'i... Bugün hala bu arkadaşların bak 15'i geçti diye bağırmasının faydası var mı? Ardan 10 gün geçmiş. Bugün AYM'ye bireysel başvuru hakkında bir düşünce iletildiğini biliyorduk. AYM 28'inde ne diyecek? Konusu kalmayan işlemin reddine diyecek. Saplantı çok kötü bir şey Allah kurtarsın onları.

Yeni bir başbakan gekliyor, yeni başbakan hükümetini teşkil edecektir. Çalışma arkadaşlarını kendisi seçecektir. Ben bana yakışanı yaptım. Her şey yeni başbakanımızın takdirinde olacaktır. Şahsımla ilgili takdiri bugünkü başbakanımız ve görevi devralacak olan başbakanımız en iyi şekilde takdir ederler.'