Tayland'da Darbe Karşıtları Askeri Mahkemede Yargılanıyor

Tayland'da 22 Mayıs darbesine karşı çıkan 26 kişinin, askeri mahkemede "terörizm" ve "yasa dışı silah bulundurmak" suçlamalarıyla yargılandığı bildirildi.

Tayland medyasının haberine göre, haklarında idamla cezalandırabilecek suçlamalar bulunan zanlılar, ekim ayının sonunda askeri bir mahkemede hakim karşısına çıkacak.
Avukatlar, kararların temyiz edilmesinin mümkün olmadığı askeri mahkemelerde yargılanan müvekkilleri için kefalet talebinde bulundu. Avukatlar, taleplerin kabul edileceğinden şüphe duyduklarını açıkladı.

Bangkok Post gazetesi, yedi sanığa ücretsiz avukat sağlayan Free Thai Legal Aid örgütünün sekreteri Winyat Chatmontree'nin, suçlamaların ağırlığı nedeniyle mahkemenin kefalet talebini reddedeceğini söylediğini yazdı.
Ulusal Barış ve Düzen Konseyi (NCPO), 25 Mayıs'ta askeri mahkemeleri iç güvenlik suçları ve krala ihanetle itham edilen sivillerin davalarını görmekle yetkilendirmişti. Tayland'da askeri mahkemelerin sivilleri yargılaması uygulaması en son 1976'da, solcu bir grup öğrencinin aşırı sağcı gruplar ve sınır devriyesi polisleri tarafından katledilmesi üzerine görülmüştü.
Tayland'daki siyasi kriz kasımda başlamış, sivil hükümet aralıkta parlamentoyu feshederek erken seçim kararı almıştı. Ancak 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü büyük çapta gösterilerinin üzerine ordu 22 Mayıs'ta yönetime el koymuştu.
Kaynak: AA