Kadıköy'de seçim gerilimi

Gürcistan sınırında bulunan Abhazya Cumhuriyeti’ndeki başkanlık seçimlerinde oy kullanmak isteyen Abhaza vatandaşlar sandığın kurulduğu Kadıköy’e akın etti.

Kadıköy'de seçim gerilimi
Ancak sabah saatlerinde oy kullanılacak giden yapan polis, mahkeme kararı nedeniyle sandığa el koymak istedi.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya Cumhuriyeti'nde yapılan seçimlerde oy kullanmak isteyen Abhaza vatandaşlar, Sabah saatlerinden itibaren sandığın kurulduğu Kadıköy Caferağa Mahallesi Sakızgülü Sokak Işık Apartmanı'na geldi. Çevik kuvvet polisleri de sabah 06.00'da söz konusu adrese gelerek önlem aldı. 1. Sulh Ceza Hakimliği'nden çıkan kararla içeride arama yapılması ve sandığa el konması istendi.

Bu sırada söz konusu yere CHP Milletvekili Engin Özkoç da geldi. Oy kullanılacak apartmana giren Özkoç, polisin sandığa el koymasına engel olmaya çalıştı. Sandığı pencereye çıkaran Özkoç'a Abazha vatandaşlar da destek verdi.

AB: SEÇİMİ TANIMIYORUZ

Avrupa Birliği (AB), Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'daki "devlet başkanı" seçiminin yapıldığı anayasal ve yasal çerçeveyi tanımadığını açıkladı.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a bağlı çalışan Avrupa Dış Eylem Servisi'nden (EEAS) yapılan yazılı açıklamada, "AB, Gürcistan'ın uluslararası hukukta tanınan toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemektedir" denildi. Gürcistan'da, 1992-1993 döneminde merkezi hükümet ile özerk statülü Abhazya'daki gruplar arasında yaşanan iç savaşın ardından Gürcü birlikleri geri çekilmiş, Abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. Rusya ile Gürcistan arasında 2008'de 5 gün süren savaşın ardından Moskova yönetimi, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı.