Buğday Hasadı Tamam, Sıra Ayçiçeği Hasadında

Havza ilçesinde buğday hasadının tamamlanmasının ardından ayçiçeği hasadı başladı.

Ayçiçeği hasadı, buğday hasadının ardından buğday pazarına hareketlilik getirdi. Havza'da buğday hasadının sona ermesi ile hasat döneminde kilosu 0,88 kuruşu bulan buğday, hasat sonu ile 0,82 ila 0,83 kuruşa geriledi. Bu yıl kurak nedeniyle rekoltenin düşük olması geçen yıla göre fiyatı 0,20 kuruş artırdı.
AA muhabirine bilgiler veren zahireci Muharrem Çelebi, Havza'da hasadın son ermesi ile fiyatların ton başı 60 lira kadar gerilediğine değinerek, "Birçok üretici ürünü sattı. Bazıları da depolarına kaldırdı. Hasat sonu ile fiyatlar gevşedi. Bu yıl rekoltede kurak nedeni ile düşüş oldu. Bu da fiyatları geçen yıla göre artırdı. Buğday fiyatı önümüzdeki zaman zarfında piyasanın durumuna göre yükseliş gösterebilir" dedi.

Öte yandan buğday hasadının ardından başlayan ayçiçeği hasadı da buğday pazarında hareketliliği artırdı. Bu yıl ayçiçeği 1,15 ila 1,18 lira arasında işlem görüyor.
Samsun Ticaret Borsası Meclis Üyesi Özlem Ertekin, bu yıl ekim alanlarının artmasıyla ayçiçeğinde rekoltenin artış göstereceğini belirterek, bunun da fiyatın geçen yıla göre düşmesine neden olacağını anlattı.
Ertekin, Havza'da çiftçilerin farklı ürünlere yönelmesi gerektiğini belirterek, "Özellikle yağlık bitki olarak ayçiçeği ekimi yapılmakta. Çiftçilerimiz yeni ve alternatif bitkilere yönelmeliler. Havza'da aspir ekimini artırmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile çalışmalara başladık. Aspir, Havza'nın yüksek kesimleri için uygun bir ürün. Bakım ve işçilik olarak da daha ekonomik bir ürün" diye konuştu.

Kaynak: AA