(özel Haber) Türkiye’nin Tek Arkeolog Yüksek Mimarı 92’lik Dede By Pass Oldu

Türkiye’nin tek arkeolog yüksek mimarı 92 yaşındaki Lütfi Özin, İzmir’de kalp kriziyle kaldırıldığı Özel Tınaztepe Hastanesi’nde by pass ameliyatı olarak yaşama tutundu.

(özel Haber) Türkiye’nin Tek Arkeolog Yüksek Mimarı 92’lik Dede By Pass Oldu
Ameliyatı başarıyla tamamlanan ve yaşına rağmen oldukça dinç duran Özin, “Ben hala kazma kürek çalışabiliyorum. Toprak kazabiliyorum. Kolumu kıvıracak kimse yok. Denemesi bedava” dedi.

İstanbul’dan İzmir’e tatile gelen Türkiye’nin tek arkeolog yüksek mimarı 92 yaşındaki Lütfi Özin, kalp krizi nedeniyle Özel Tınaztepe Hastanesi’ne getirildi.

Yaşının ileri olmasına rağmen by pass ameliyatı olan Özin, sağlığına yeniden kavuştu. Yaşama sevinci ile dikkat çeken Özin, Türkiye’nin tek arkeolog yüksek mimarı olmasının yanı sıra hafızasıyla da şaşırtıyor. Çocukluk dönemlerinde yaşadığı olayları dün gibi hatırlayan Özin, hafızasının bu denli güçlü olmasını 65 yıldır yaşadıklarını not etmesine bağlıyor. 64 yıldır evli olduğu eşi Sevim Özin ile gençleri imrendirecek bir aşk yaşayan Özin, sağlığına kavuştuğu gibi eşiyle bir araya gelerek mutluluğunu perçinledi.

ÜÇ KİŞİDEN BİR TEK O KALDI
Lemi Merey ve Mübin Beken isimli iki arkadaşıyla birlikte arkeolog yüksek mimar unvanını aldıklarını, arkadaşları hayatını kaybedince Türkiye’deki tek arkeolog yüksek mimarın kendisi olduğunu söyleyen Özin, hem arkeolog hem de mimar olma serüvenini şöyle anlattı:
“Mimarlık bölümünün 1. sınıfındayken düşündüm; 15 kişi mimarlık mezunu olacak ve ben 15 kişiden bir tanesi olacağım. Niye öyle olayım? ‘Tek olmak için bir fakülte daha bitireyim’ dedim. İki tane yüksek tahsil bitirmiş olursam ben ön planda olurum. İki bölümü aynı anda okumak için bir dilekçe yazdım, ‘Kanunen aynı anda iki tane yüksek tahsil yapamazsın’ dediler. Ben de ‘Yapacağım’ dedim. ‘Kanun var’ dediler, ‘Ben kanun çıkartırım’ dedim. O kadar güzel bir dilekçe yazdım ki; ‘Avrupa’nın en geri memleketi İspanya’da 159 tane arkeolog yüksek mimar var. Dünya müzesi olan Türkiye’de bir tane bile yok. Ben arkeolog yüksek mimar olmak istiyorum’ dedim. Bunu gören hocalar hayran kalmışlar. Müracaatımda da şart koştum; ‘Seçme imtihanlarını kötü şartlarda, ya çok sıcakta ya da çok soğukta yapın’ dedim. Çünkü arkeologlar hep kötü şartlarda çalışır. Bedenen uygun olmayan bir kişinin arkeolog olmaması lazım. Müsabaka açıldı. İmtihanı Şubat’ın 18’inde yaptılar. O kadar soğuktu ki el tutmuyordu. İmtihana katılanlar ‘Parmaklarımızı birleştiremiyoruz nasıl yapacağız?’ deyip gittiler. Lemi ve Mübin adlı arkadaşlarım da gitmek istedi. Benim sepet hemen çalışıyor. Dört kişi seçeceklerdi biz üç kişiydik. ‘Nereye gidiyorsunuz?' dedim. Neticede üçümüz iki alanda mezun olduk. Sonra da arkeolog yüksek mimar unvanını aldım.”

65 YILDIR NOT ALIYOR
Oturduğu yazlık evi de kendisi yapan Özin’in bir özelliği de hafızasının çok güçlü olması. Bu yeteneğini sürekli yazmasına bağlayan Özin, “50 sene evvelki şeyleri sorun cevap veririm. Şaşırtıcı sualler dahi sorsanız şaşırtamazsınız beni. Hafızam yerinde. Unutma diye bir şey yok bende. Günü gününe hatırlarım. Bunama diye bir şey yoktur. Bunaması olan insanlar kayıt yapmayı bilmiyorlardır. Her şey dosyadadır. 65 senedir yazıyorum” dedi.

64 YILLIK AŞK
Özin’in yaşama sevincinin bir diğer nedeni de 64 yıldır evli olduğu eşi Sevim Özin. Eşiyle bir gün olsun ayrı kalamadıklarını söyleyen Lütfi Özin, imrendirecek aşklarını ise şu sözlerle anlattı:
“Hanımla hiçbir itilafa düşmedik. Düşmeyiz. Sabahleyin ve akşam yatarken birbirimizi öperiz. O da ihmal etmez. İkinci madde de şu; evlendiğim gün ‘Ben süslü hanımları severim. Ben seni hep böyle görmek istiyorum’ dedim. Hanım uyanır, süslenir ondan sonra benim karşıma çıkar. Ben daha evvel uyanabilirim hanım yatar ama kalktığı zaman süslenmeden bugüne kadar karşıma çıkmadı. Hanımını seversen ilk günkü gibi seveceksin. Hiçbir zaman başka bir hanıma bakmadım. ‘Bana baktı’ diyen çıkarsa çıksın bakalım görelim. Evlenmemeye karar vermiştim, hanımı görünce 10 saniyede karar verdim.”

“BU YAŞTAKİ HASTANIN BY PASS OLMASI YÜKSEK RİSK”
Yaşına rağmen kalp krizini atlatan ve ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Özin’in doktoru Op. Dr. Hasan Reyhanoğlu Özin’in sağlığı ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Lütfi Özin hastanemize kalp krizi ile geldi. Acil olarak anjiyoya alındı. Ameliyat kararı çıktı. Bu yaşta tercih etmiyoruz ama Lütfi Bey çok güven verdi. ‘Beni 65 yaşında kabul edebilirsiniz’ dedi.

Biz de onu by pass’a aldık. Hiçbir sorun olmadı. 50-60 yaşındaki hastalarımız gibi sorunsuz oldu. Şu an durumu çok iyi. Bu yaştaki bir hastanın by pass olması yüksek bir risk. Sadece yaşına baktığınızda otomatikman yüksek riske giriyor. Eskisinden daha iyi olacak. Hayatı çok seviyor. Sağlıklı olmasında en büyük sebep bu. Hayatla çok barışık, çok pozitif bir hastamız.”
Kaynak: İHA