Esnaf Torba Yasayı Bekliyor

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Antalya Şube Başkanı Aydın Çevik, Torba Yasa düzenlemesinin bir an önce çıkarılması gerektiğini belirterek, “Artık esnafın dayanacak gücü kalmadı” dedi.

Esnaf Torba Yasayı Bekliyor

Aylardır TBMM gündeminde olan yasayı esnaf ve vatandaşın dört gözle beklediğini belirten Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Antalya Şube Başkanı Aydın Çevik, “Esnafımız devletle uzlaşmak ve borçlarını ödemek için gayret içerisindeler. Zaten işlerin yokluğunda bir de bu düzenlemenin gecikmesi esnafımızın sırtındaki yükü iyice artırmıştır” dedi.

Yaklaşık 20 milyona yakın vatandaşı ilgilendiren yasa tasarısının önemli bir bölümünün Meclis'te kabul edilmesine rağmen görüşmelerin tamamlanamadığını belirten Çevik şunları söyledi:
”Meclis'in tatile girmesiyle de yasanın çıkması yeni yasa dönemine, yani 1 Ekim sonrasına kaldı. Bu karar, esnafımızı, vatandaşlar ile iş dünyasını hayal kırıklığına uğrattı. Meclis, Cumhurbaşkanlığı yemini için ve daha sonra yeni kurulacak hükümete güven oylaması dolayısıyla yeniden toplanacak. 28 Ağustos'tan sonra 6 Eylül'e kadar çalışacak olan Meclis son aşamaya gelen Torba Yasa’yı onaylayabilir. Hükümetimizden bu yönde bir adım atmasını ve talebimizi gerçekleştirmelerini bekliyoruz.”
ESDER Şube Başkanı Aydın Çevik esnaf ile vatandaşların ESDER’e gelen telefon taleplerini hatırlatarak, “Üyelerimizden ve borçlu vatandaşlardan bize gelen telefonlarda ‘Bütün hesaplarımızı bu yasanın çıkması üzerine yaptık. Şu anda borçlarımız duruyor, iş yapamıyoruz. Yapılandırmaya güveniyorduk. Bu yasanın bir an önce çıkmasını bekliyoruz’ şeklinde. ESDER olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazır olduğumuzu bildiriyoruz” diye konuştu.

Uzlaşma aşamasındaki vergi, cezalar, SGK ve BAĞ-KUR borçları halen incelemesi devam eden mükellefler ile dava, itiraz ve temyiz aşamasında olan dosyalarla ilgili durumlarla ilgili Torba Yasa’nın çıkmasının beklendiğini söyleyen Çevik, “Dolayısıyla affın kanun teklifindekinden daha kapsamlı yapılması gerekiyor. Esnafın, işadamının ekonomideki daralma sebebiyle ödemeleri aksadı. Bu yükü hafifletecek düzenleme, piyasayı canlandıracaktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA