Ahırı Temizlerken Yeraltı Şehri Buldu

Fransa'da kalan gurbetçi Mustafa Bozdemir (50), çocukluğunun geçtiği evin altındaki ahırı temizlerken 4 katlı yeraltı şehrine ulaştı.

Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas Mahallesi'ndeki evinin altından yeraltı şehri çıkan Bozdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeraltı şehrini bulduğu evde doğduğunu 12 yaşına kadar bu evde yaşadığını daha sonra Fransa'da işçi olarak çalışan babasının yanına gittiğini söyledi.

Bu süreçte evlerinin korunması için mahallelerinde yaşayan fakir insanlara ücretsiz kiraladıklarını belirten Bozdemir, uzun yıllar Fransa'dan köylerine gelmediklerini Türkiye'ye geldiklerinde de İzmir'de kaldıklarını kaydetti.

Yıllar sonra Kayseri'ye geldiklerinde çocukluğunun geçtiği evin harabeye dönüştüğünü gördüğünü bunun üzerine evde tadilat yapma kararı aldığını ifade eden Bozdemir, "Yaklaşık 4 yıl önce Ağırnas'a geldiğimde evimizin virane olduğunu gördüm ve çok üzüldüm. Ben 38 yıldır Fransa'da yaşıyorum. Evin o halini görünce tadilat yaptırmaya karar verdim ve evin üst katını yeniledim ve tatillerimi burada geçirmeye başladım."
-"Ahırdan yeraltı şehrine"
Evin üst katının tadilatının bitmesi üzerine çocukluğunda ailesinin ahır olarak kullandığı kaya odayı temizlettirmeye karar verdiğini temizlik sırasında bu yeraltı şehrine ulaştıklarını dile getiren Bozdemir şunları kaydetti:
"Çocukken hatırlıyorum annem babamın ahır olarak kullandığı kemerli bir oda vardı. Burasını değerlendirmek istedim. Fakat içi 1 metre yükseklikte pislikle doluydu. Burasını temizlemeye başladık. İçerisini temizledik eski haline kavuşturduk, Ama odanın bir köşesinden içeri sürekli toprak akıyordu. Daha sonra toprak kayan bölgeye doğru temizlik işlemini devam ettirdik. Temizledikçe oda çıktı ve yer altına doğru gidildiğini gördük. Yerin 4 kat altına kadar indik şu anda yaklaşık 20 odayı temizlemiş durumdayız. Çok enteresan yerler buldum kendimde inşaatçı olduğum için dikkatimi çekti. Buradaki yapı tamamen insan eliyle yapılan yapılardır. Sığınaklar, depolar buldum. 5 tane sığınak kapısı buldum. Burasının devamının olduğunu gösteren işaretlerde var. Zaten Ağırnas bölgesindeki evlerin bir çoğunda böyle yapılar var."
- "Burasını turizme kazandırmak istiyorum"
Evinin altındaki yeraltı şehrini bulduktan sonra üniversitedeki arkeologlardan burasının tarihi hakkında bilgi aldığını ve yeraltı şehrinin bin 500 yıllık bir geçmişi olduğunun düşünüldüğünü kaydeden Bozdemir, "Üniversitedeki arkeolog arkadaşlardan bilgi aldım. Bulunduğumuz yerlerin bin 500 yıllık olduğunu söylediler. Bulduğumuz ağaç ve kemik parçaları analiz edildikten sonra buranın net tarihinin ortaya çıkacağını düşünüyorum" dedi.

Önümüzdeki süreçte restorasyon işlemini tamamlayıp evi turizme kazandırmayı planladığını belirten Bozdemir, "Ben 38 yıldır Fransa'da yaşıyorum ve 24 yıldır Fransa'da inşaat işiyle uğraşıyorum. 5 çocuğum da Türkiye'yi çok seviyor. Biz de uzun süre önce Türkiye'ye dönme kararı aldık. Şimdiden burasının restorasyonunu tamamlamak için kaynak aramaya başladım" diye konuştu.

Kaynak: AA