Tunceli'de Dağ Sarımsağının Hasadı Yapıldı

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde Köye DönüşŸ ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında üretimi yapılan dağŸ sarımsağŸının hasadı yapıldı.

Köye DönüşŸ ve Rehabilitasyon Projesi çerçevesinde, Tunceli merkez ve 7 ilçede tohumu ekilerek üretilen Tunceli dağŸ sarımsağŸının tarla koşŸullarında tarımı yapılıyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl MüdürlüğŸünün girişŸimleri sonucu Ovacık'ta ilçesinde 50 üretici, tarla koşŸullarında dağŸ sarımsağŸı üretiyor.
Sarımsaklar, Ovacık Kandolar Mahallesi Erzincan Caddesi'nde tarla günü etkinlikleri kapsamında hasad edildi.
Ahmet Kıl isimli çiftçinin tarlasındaki programda konuşŸan Ovacık Kaymakamı İsmail ǖzkan, dağŸ sarımsağŸının Munzur'un, özellikle de Ovacık ilçesinin en önemli endemik bitki türlerinden olduğŸunu vurgulayarak, "Bizler, bu türün dağŸdan aşŸırı toplanması sonucunda tükenmesi veya azalmasının önüne geçmek için böyle bir proje gerçekleşŸtiriyoruz. İnsanlarımızla tarla ortamında ama doğŸal tadıyla, o besin değŸerleriyle üretilmesinin önünü açıyoruz. VatandaşŸlarımız da son derece ilgililer. Devlet vatandaşŸ işŸbirliğŸiyle Ovacık'a, Munzur'a has bu türü organik şŸekilde Türkiye pazarına sunmayı amaçlıyoruz. İnanıyorum ki bu çalışŸma kısa bir sürede meyvesini verecektir" diye konuşŸtu.
- Köye dönüşŸün sağŸlanması hedefleniyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya da 2011 yılından bu yana Tunceli sarımsağŸının markalaşŸması ve patenti için çalışŸma yürüttüklerini belirterek, şŸunları kaydetti:
"Bütün bunları başŸarabildik. Sonrasındaysa toplamda 354 bin lira maliyetle 50 üreticimizle sarımsak üretimi gerçekleşŸtirdik. Projeyle amacımız sadece Tunceli sarımsağŸını korumak değŸil, aynı zamanda üreticimizi tarla koşŸullarında üretime alışŸtırmak. Bu projeyle köylerinden göç etmişŸ vatandaşŸlarımızın tekrar köylerine dönerek hem üretim yapmalarını, hem de aile ekonomilerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bütün bunların yanı sıra dağŸdan bilinçsizce toplanan Tunceli dağŸ sarımsağŸını korumayı planlıyoruz."
Kaya, "İnşŸallah önümüzdeki yıl Sayın Valimizin de desteğŸiyle organik paketleme tesisini de kuracağŸız. Bunun ihalesini yakın zamanda yapacağŸız. İlk yıl tesisin inşŸaatını ikinci yılsa ekipman kısmını sağŸlayarak, Tunceli organik sarımsağŸının hem Tunceli'ye hem de civar illere satışŸını sağŸlayacağŸız. Böylece vatandaşŸlara gelir sağŸlamışŸ olacağŸız" dedi.

Ahmet Kıl da iki yıldan bu yana sarımsak ürettiğŸini dile getirerek, "VatandaşŸlarımız dağŸ sarımsağŸını tarla koşŸullarında yetişŸtirerek daha iyi verim alabilirler. DağŸı taşŸı tahrip etmelerine gerek yok" ifadesini kullandı.
Hasada Belediye BaşŸkanı Fatih Mehmet MaçoğŸlu ve vatandaşŸlar da katıldı.
 
Kaynak: AA