Arpaçay'da Şap Aşısı Programı Düzenlenecek

Arpaçay Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığına yönelik ilçe merkezi ve köylerde sonbahar dönemi şap aşılama programı başlatacak.

Kaymakamlıktan yapılan yazılı açıklamada, aşılaması yapılmayan hayvanların Kurban Bayramı'nda Trakya'ya sevkiyat yapamayacağı ve vatandaşların sevk tarihinden en az 15 gün önce şap aşısını yaptırmaları gerektiği belirtildi.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adem Soycan da şap hastalığının tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen salgın ve bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, hayvanlarda kayıplara sebep olduğunu söyledi.

Hastalık nedeniyle hayvanlarda et, süt gibi verim kayıpların yaşandığına vurgu yapan Soycan, "Çok hızlı bir bulaşma ve yayılma gösteren şap hastalığının neden olduğu ekonomik kayıpların önlenmesi için büyükbaş hayvanların ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez şap hastalığına karşı aşılanması gerekiyor" dedi.

Soycan, çiftçilere mağdur olmamaları yönünde çağrıda bulunarak, "Kurban Bayramı nedeniyle il dışına sevk edilecek büyükbaş hayvanlarla meradan indirilmiş ve besi amaçlı farklı illere sevk edilecek genç büyükbaş hayvanların aşılamalarının üzerinden 15 gün geçmeden sevk için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeyecek. Sevk edilecek hayvanlar sevk öncesinde izolasyona ve bazı testlere tabi tutulacak. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için hayvanlarını aşılatmaları gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA