Yemen'de Hükümet Karşıtı Gösteriler

Yemen'de Cumhurbaşkanlığı Arabuluculuk Komitesi'nin, "hükümet karşıtı gösteri" çağrısında bulunan Husi Hareketi Lideri Abdulmelik el-Husi ile görüşmek üzere Sade kentine gittiği bildirildi.

Hükümete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilen komite, hükümetin düşürülmesi talebiyle gösteriler düzenleyen Husilerin eylemlerinin durdurulması ve ülkedeki mevcut durumu görüşmek için Husi lideriyle görüşmek üzere Husi Hareketinin kalesi olarak bilinen Sade'ye gitti.
Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, yaşanan gerginliği sona erdirmek, şiddet, tehdit ve kargaşadan uzak uzlaşı ve diyalog yoluyla mevcut problemlere çözüm bulunması amacıyla Husi lideri Abdulmelik el-Husi ile görüşmek üzere dün arabuluculuk komitesini görevlendirmişti.
Husi Hareketi Lideri Abdulmelik el-Husi'nin çağrısı üzerine 3 gündür hükümetin düşürülmesi talebiyle gösteriler düzenleyen Husiler, başkent Sana'nın giriş bölgelerinde kamplar kuruyor.
Husi, harekete ait el-Mesira kanalında yaptığı açıklamada, yöneticilere, cuma gününe kadar hükümeti görevden alma konusunda mühlet vermiş, aksi halde "ülkedeki durumun daha da kötüleşeceğini" söylemişti.
Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ise bugün olağanastü toplanan Milli Savunma Kurulu ile Yüksek Güvenlik Komitesi toplantısında orduya, her türlü ihtimale karşı "teyakkuz halinde ve hazırlıklı olması" talimatı vermişti.
Şia'nın Zeydiye koluna mensup kişilerin oluşturduğu "Husi Hareketi", 1992'de Hüseyin Bedir el-Husi tarafından kuruldu. Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından Yemen ordusu ile Husiler arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.
Kaynak: AA