'Tekstilde Türk Ürünlerine Dönüş Var'

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı, Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal, Çin'in tekstilde yavaş yavaş geri çekilmeye başladığını, farklı ülkelerin devreye girdiğini, Türk ürünlerine dönüş olduğunu söyledi.

Dal, 6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Günü'nü, dünyanın her yerinden insanları çekebilecekleri bir festivale dönüştürmek amacıyla Denizli Konağı'nda dernek yönetim kurulu üyeleri ile istişare toplantısı yaptı.
Yurt dışındaki ve yurt içindeki müşterileri Denizli'de bornoz ve havluları ile beraber yürütmek, burada bir iş potansiyeli üretmek istediklerini vurgulayan Dal, şöyle konuştu:
"Halkla beraber büyük bir boy gösterisi yaparsanız insanların aklında kalıcı oluyorsunuz. Denizli İhracatçılar Birliği ile işbirliği yaparak ABD'nin çok büyük alıcılarını, İngiltere'den, Almanya'dan alıcılar getirmeyi getirmeyi hedefliyoruz. Gelen heyeti halkın katılımı, kortejin renkliliği, bölgedeki turizm potansiyeli ile tabiri caizse Denizli'ye aşık etmek, Denizli'nin havlu ve bornozda vazgeçilmez bir yer haline gelmesini sağlamak istiyoruz. Zaten ABD'de görüyoruz, Türk havluları vitrinlerde ayrı bir rafta, hatta bazıları "Türk havlusu-Denizli" şeklinde satıyor. Böyle bir değer var elimizde. Bunu daha da güçlendirmek, rakiplerimize bu konuda açık ara fark atmak, bunun katma değerini de hep beraber Denizli olarak paylaşmak, en temel gayemiz."
- "Büyük alıcıları tekrar çekmek"
Ülke ve istihdam için tekstilin çok önemli olduğu vurgusunu yapan Dal, "Asıl büyük amacımız, Hindistan'a, Çin'e Pakistan'a kaçırmış olduğumuz büyük alıcıları tekrar çekmek" dedi.

Dal, Çin'in yüzde yüz pamuklu ürünlerde rekabet gücünü kaybettiğini, polyester ağırlıklı çalıştığını kaydederek, "Çin tekstilde yavaş yavaş geri çekilmeye başladı, farklı ülkeler devreye girdi. Şu anda bir boşluk var, arayış var, geri dönüş var. Fiyatlarımız yüksek olmasına rağmen Türk ürünlerine dönüş var. Eskiden 'ürünümüzü sadece Batı Avrupa, ABD alır' derken, şu an dünyanın her yeri alıyor. Bizim bunu daha da pekiştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Dal, 6 Mart Dünya Türk Havlu ve Bornoz Gününe hazırlık için yürütecekleri çalışma hakkında da bilgi verdi.
Kaynak: AA