'Tarihi Savaş Alanları Turizme Kazandırılmalı'

Trakya Üniversitesi (TÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, dünyada savaş alanlarına önemli bir ilgi olduğunu, bu açıdan Edirne'deki savaş alanlarının turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Beksaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da bazı ülkelerin, tarihi savaş alanlarını turizme açtığını belirtti.

Turizme açılmış eski savaş alanlarında kültür ve turizm altyapısı oluşturularak önemli gelirler elde edildiğini ifade eden Beksaç, Edirne'de de çok sayıda savaş alanı olduğunu vurguladı.
Edirne'nin genellikle mimari ve sanat eserleri ile arkeolojik verileriyle ön plana çıktığını vurgulayan Beksaç, şöyle konuştu:
"Bu savaşların hepsi dünya tarihinde çağlar açıp, çağlar kapatan savaşlar olarak bilinmektedir. Özellikle bunların arasında ağustos ayında yapılanlar çok ünlüdür. 9 Ağustos 378'de Edirne'nin 8 kilometre kadar kuzeyinde yaşanan Adrianapol Savaşı, erken Ortaçağ dönemine ait önemli bir savaştır. Roma ve barbar federasyonun karşılaştığı bu savaşta Roma İmparatoru Valens hayatını kaybetmiştir. Bu savaş, dünya tarihinde bir çağın açıldığı ve bir çağın kapandığı savaş olarak da tarihte yerini almıştır."
Beksaç, Avrupalı tarihçilerin savaşların geçtiği alanlar üzerinde çalışma yaparken Edirne'yi de araştırdığını, savaş bölgesinin bugün Yıldız Tabyası'nın bulunduğu tepede olduğunun öğrenildiğini kaydetti.


- "Tanıtılmalı, turlar düzenlenmeli"

Beksaç, savaşların özellikle yabancı turistlerin ilgisini çektiğini söyledi.

Turistlerin savaşların olduğu alanları görmek istediğini belirten Beksaç, "Dünyada, bu savaş alanlarına önemli bir ilgi var. Avrupa'nın birçok kentinde büyük turist kafilelerinin savaş alanlarını gezdiği bilinen bir gerçek. Edirne'deki savaş alanlarının turizme kazandırılması, bu açıdan büyük girdi sağlayacaktır. Edirne turizminin gelişmesine destek olacaktır" diye konuştu.

Beksaç, tarihi savaşların olduğu alanların tam olarak belirlenmesi, bu alanların tanıtılması ve bölgeye turlar düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA