Manisa'da İlk Üzüm Hasadına Kurban Keserek Başladılar

Don ve aşırı yağış nedeniyle sıkıntılı günler geçiren üzüm üreticileri, ilk hasada tekbirler eşliğinde kurban keserek başladı.

Manisa'da İlk Üzüm Hasadına Kurban Keserek Başladılar
Çekirdeksiz kuru üzümün memleketi Manisa'da bu yıl yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle üzümde verim ve rekolte düşük olsa da üreticiler hasat döneminin verimli geçmesi için kurban keserek üzümleri toplamaya başladı.

Manisa'nın Şehzadeler İlçesinin Veziroğlu mahallesindeki üzüm üreticileri ilk üzüm hasadına başladı.

Üzüm ambarı olarak nitelendirilen ilçede hasatla beraber tarım işçileri bağlarda üzüm toplamaya başladı.

Sabah erken saatlerde başlayan üzüm toplama işine katılan çoğu kızlardan oluşan tarım işçileri günlük 50 ile 75 TL arasında yevmiye alıyor

Don ve aşırı yağış nedeniyle bu yıl rekoltenin düşük olduğunu ifade eden üzüm üreticisi Nuri Yüksel, şöyle konuştu: “Bağlarımızın ilk hasadına girdik. Üçüncü senesi. İlk sene fidan dikiyoruz. İkinci sene yukarı alıyoruz. Üçüncü sene üzüm verdiğimiz için ilk bıçağımız olan bağları bugün siftahı yapıyorum. Kurbanımızı aldık. Kurbanımızı kestik. Şimdi ilk bıçağı bismillah deyip başladık hasada. Hasat bu sene normal. Bağlarda uç kuruması çok var. Baharda don olayı vardı. Don olayı fazla etkilemedi. Yüzde 10 falan bizi etkiledi. Her kökte 8 omca kurudu. Bu sene üzümün kalitesi orta, çok süper değil. Uç kuruması ve pornazdan dolayı hiç kesilmeyecek bağlar var. Bu sene herkese hayırlı olsun. Allah bol bereket versin.”
Aile ve akrabalarından oluşan 25 kişilik grup ile Balıkesir’den çalışmak için Manisa’ya gelen Gürol Arda ise, şunları söyledi: “Balıkesir Güvençekme köyünden buraya geldik. 5 seneden beri Nuri abiye geliyoruz. Hepimiz bir aileyiz. Hâla çocuğu, amca çocuğu. 15-20 gün kalıyoruz. Üzüm işi bittikten sonra memleketimize dönüyoruz. Orada kendi işimize gücümüze devam ediyoruz.”
Sabah erken saatlerde başlayan üzüm hasadında doldurulan sepetler traktörler yardımı ile ovaya serilen brandaların üzerine serpilerek güneşte kurutmaya bırakılıyor. Çekirdeksiz kuru üzümün memleketi olan Manisa'da kurutmalık üzüm hasadının 15-20 gün sürmesi bekleniyor

Kaynak: İHA