Güney Marmara'nın Kavun Ambarı

Bandırma'ya 18 kilometre uzaklıkta olan ve bölgenin 'kavun anbarı' olarak bilinen Yeşilçomlu Mahallesi'nde yaklaşık 2 bin dönümlük alanda kavun yetiştiriliyor.

Yetiştiriciler, kış kavunu ve Muzo cinsi yetiştirdikleri kavunları başta İstanbul ve Eskişehir olmak üzere ülkenin her yerine sattıklarını belirtirtiyor.
AA muhabirine konuşan mahalle halkı, ''Bilhassa Balıkesir Altınbaş Kavunu, en önemli markamızdır. Beyaz Gönen Kavunu'na ise Eskişehir ve İstanbul büyük ilgi gösteriyor. Kavunun kilosu bu yıl 55-60 kuruş arasında. Bu yılki verim çok yüksek. Ancak ilaçladığımız halde önleyemediğimiz 'külleme' hastalığı olmasa daha da yüksek verim alabilirdik'' dediler.
150 hanede yaklaşık 700 kişinin yaşadığı mahallede, bu yıl ilk kez ''Kavun Festivali'' de düzenlenecek. Mahallenin muhtarlık heyeti üyelerinden Cemal Kavanoz, 31 Ağustos 2014'te gerçekleşecek olan festival ile ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu:
"Tarihi yaklaşık 600 yıla dayanan bir manav köyüyüz. Aksakal beldesinin kurulduğu 1952 yılına dek beldeydik. Sonra Aksakal'a bağlandık. Geçimimizin çok önemli bölümünü kavunculuk oluşturuyor. Bu yıl başlatıp, bundan sonra geleneksel duruma getireceğimiz festivaldeki amacımız, kavunumuzu tüm Türkiye'ye daha iyi tanıtmak, pazarımızı genişletmek ve müşteri potansiyelimizi arttırmaktır."
Halen günde 30-40 römork kavunun çeşitli kentlere gönderildiği Yeşilçomlu'da hasat ve satışların sürdürüldüğünü vurgulayan Kavanoz, ''Ülkemizin en eski kavun pazarları arasında Yeşilçomlu yer almaktadır'' dedi.

Mahallede kavunun yanı sıra nohut, ayçiçeği, buğday, arpa ve kanola ekimi de gerçekleştiriliyor.
Kaynak: AA