Davutoğlu'nun Başbakan olmasına muhalefetten ilk tepkiler

Erdoğan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan'ın isminin Davutoğlu olarak açıklamasının hemen ardından muhalefet partilerinden ilk tepkiler geldi.

Davutoğlu'nun Başbakan olmasına muhalefetten ilk tepkiler
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, yeni AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu isminin Erdoğan'ın tercihi olduğunu iddia ederken, 'Erdoğan kendine kul, yaver, sekreter olacak bir ismi seçti' dedi.

HDP'li Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, Erdoğan'ın kendisinden sonra gelecek AK Parti genel Başkanı olarak Davutoğlu'nun adını açıklamasını, 'hükümdar sadrazam atadı' diye yorumladı.

'IŞİD'İ BAŞIMIZA BELA ETTİ'
CHP'den ilk tepki ise Hüseyin Aygün'den geldi, Davutoğlu'nu dün ABD'li gazeteciyi bir tavuk gibi boğazlayan IŞİD örgütünü Ortadoğu'nun ve ülkemizin başına bela etmekle suçladı.

'TÜRKİYE PARTİ DEVLETİNE GİDİYOR'
MHP'li Yalçın, öncelikle Davutoğlu ismini Erdoğan'ın açıklamasının yanlış olduğunu ileri sürerek, 'Bu üslup çok yanlış. Erdoğan, ayın 15'inden beri seçilmiş bir cumhurbaşkanı olmasına karşın, hala parti genel başkanı gibi hala davranması parlamenter demokrasiye aykırı. Sayın Erdoğan bu haliyle cumhurbaşkanlığı seçildiğini hala idrak edememiş görünüyor. Bu şunu gösteriyor; artık Türkiye'de parti devletine doğru ciddi bir gidiş var. Anayasal suç işlemek suretiyle Erdoğan'ın bu tarzı benimsemiş olması ülke geleceği adına sıkıntılı bir sürece işaret ediyor' dedi.

'DAVUTOĞLU ÜLKE İÇİN VAKİT KAYBI'
Davutoğlu isminin parti organlarında istişare edilmiş görünmekle birlikte Erdoğan'ın tercihi olduğunu savunan Yalçın, 'Bu tek adamın tercihidir. Öyle bir tercihtir ki bundan sonraki süreçte kendi hakimiyetinin devamını istediği için Davutoğlu,demiştir. Bu tercihle partisinin geleceğini tehlikeye atmıştır. Davutoğlu kararıyla birlikte başbakanlık makamı bir özel kalem veya sekreterya haline getirilmeye çalışılacak. Davutoğlu, Erdoğan'ın yaveri konumuna getirilecek. Daha önemlisi kendi bölgemizde Türk dış politikasında başarısız olan Davutoğlu'nun başbakanlığa getirilmesi ülke için zuldür. Davutoğlu ülke için vakit kaybıdır. Muhalefet için kolay lokmadır. Erdoğan, daha kuvvetli bir isim yerine kendine kul olacak biri olarak Davutoğlu'nu işaret etti. Türkiye'nin etrafında komşu bırakmayan Davutoğlu çok isabetsiz bir karardır' diye konuştu.

HDP'Lİ KÜRKÇÜ: 'HÜKÜMDAR SADRAZAM ATADI'
HDP'nin kurucu eş başkanlarından olan Ertuğul Kürkçü ise yaptığı açıklamada, şöyle dedi; 'Bunu, Başbakan'la birlikte kurdukları dış siyasetin şimdi içeriye tercümesini yapacak bir başbakan ataması olarak görüyorum. Hükümdar, bir başbakan atadı. Davutoğlu, sadrazam olarak mezhepçi dış siyaseti, Türkiye'nin içine taşıyacağını görüyoruz. Bu böyle olacak. Bunun yol açacağı krizlerle bir yılı geçireceğiz. 2015'te bu hesaplaşmayı yaşayacağız'