Bir Dalda Üç Mevsim

Elazığ merkeze bağlı Kumla köyünde, bir çiftçiye ait bahçede dallarında meyve bulunan yaklaşık 30 elma ağacının, dallarının bir kısmının kuruması, bir kısmında ise çiçeklerin açması görenleri şaşırtıyor.

Kumla köyünde yaşayan ve 30 yıldır çiftçilikle uğraşan Özcan Çelikol (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahçesinde 100 kök elma ağacı olduğunu dile getirdi.
Bu yıl ülke genelinde etkili olan kuraklıktan dolayı bahçesini yeteri kadar sulayamadığını söyleyen Çelikol, ''​Bahçe kuraklık nedeniyle kurumakta. Mastar Dağı'nın suyunun azaldığını yıllardır görmedim" diye konuştu.

Mastar'ın suyunun kuruyacağını hiç tahmin etmediklerini belirten Çelikol, kendisi gibi bütün köy halkının da büyük bir şok içerisinde olduğunu söyledi.

Kuraklıktan ve susuzluktan dolayı ağaçların dengesinin bozulduğunu dile getiren Çelikol, dallarında meyve bulunan yaklaşık 30 elma ağacının bazı dallarının kuruduğunu, bazılarında ise ağustos ayı olmasına rağmen çiçeklerin açtığını ifade etti.

Meyve veren ağacın bir taraftan kurumasının diğer taraftan çiçek açmasının kendisini çok şaşırttığını aktaran Çelikol, "Böyle bir sene görülmedi. Babam 80 yaşında, 'oğlum ben ne böyle bir sene ne gördüm ne de duydum. Enteresan bir yıl, Allah sonumuzu hayır getirsin' diyor. Köyde de kim ağaçların bu halini gördüyse hayretler içinde kaldı'' diye konuştu.

Çelikol, her yıl ortalama 100 kök ağaçtan 10 tona yakın elma topladığını, bu yıl neredeyse yemek için bile elma bulamadıklarını belirtti.

Şeker panzarı ve sebze üretimi de yaptığını aktaran Çelikol, bütün ürünlerde kuraklığın olumsuz etkisiyle karşıladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA