Ak Parti Genel Başkan Adayının Açıklanması

Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Partimiz içinde nifak, ayrışma, fitne çıkmasını bekleyenler, bugüne kadar olduğu gibi genel kurula kadar da ardından başlayacak süreçte de inşallah hayal kırıklığına uğrayacaklardır" dedi.

Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından yaptığı konuşmaya, ''Çok değerli basın mensupları, değerli yol arkadaşlarım, ekranları başında bizi izleyen aziz milletim. Öncelikle hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Birazdan sizler aracılığıyla aziz milletimize ve tüm dünyaya duyuracağımız MYK kararlarımızın ülkemiz, milletimiz ve insanlık için hayırlara vesile olmasını Rabbim'den niyaz ediyorum'' diyerek başladı.

AK Parti'nin ilgili kurullarında yapılan değerlendirmeler ve alınan kararların, Türkiye'nin en büyük siyasi hareketi ve hükümeti olduğu için sadece bir partiyi ilgilendirmediğini belirten Erdoğan, ''Türk siyasetinin ve ülke yönetiminin de geleceğini ilgilendiriyor. Hatta AK Parti'de yaşanan gelişmeler tüm bölge ülkeleri ve dünya kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Bu yüzden sadece partimizin değil, ülkemizin de geleceğini ilgilendiren bu konuda kuyumcu titizliğiyle çok hassas bir çalışma yürüttük. Çok uzun istişarelerin ardından belli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz'' diye konuştu.

-''AK Parti bütün işlerini istişareyle yapar''
AK Parti'yi kurdukları 14 Ağustos 2001'de bir açıklamaları olduğunu anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:
''AK Parti bütün işlerini istişareyle yapar. İstişareler neticesinde kararını alır ve onu uygulamaya koyar. Biz, bugüne kadar bundan hiçbir zaman kaçınmadık, hiçbir zaman taviz vermedik. AK Parti grubunda, merkez karar ve yönetim kurulunda, genişletilmiş il başkanları toplantımızda, milletvekillerimizle istişarelerimizde, arkadaşlarımızın görüş ve önerilerini aldık. Belediye başkanlarımız, il başkanlarımız, kadın ve gençlik kolları yönetimlerimiz düşüncelerini ortaya koydular. En son partimizin merkez yürütme kurulunda da bugün meseleyi ayrıntılarıyla ele aldık ve bir sonuca vardık.''
Erdoğan, ''Şu parti ne dedi, diğer parti ne dedi, onlar adaylarını nasıl belirledi, nasıl belirliyor, bunların hiçbiri bizi ilgilendirmiyor. Bizi sadece kendimiz ilgilendiriyor. Biz, hiçbir siyasi partinin kendi içinde müracaat etmediği yollara biz tam aksine müracaat ederek kararımızı alırız, olgunlaştırırız, adımızı da ona göre atarız'' ifadesini kullandı.
Şu anda da attıkları adımın bu olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
''Tüm birimlerimizle bu görüşmelerimizi yaptık, bütün bu birimlerimizdeki kardeşlerimizin düşüncelerini aldık ve geldiğimiz nokta bugün Merkez Yürütme Kurulunda da değerlendirdik. Belirlediğimiz adayı açıklamadan önce burada birkaç hususu özellikle bizi gerek bu salonumuzda dinleyen veya ekranları başında izleyen milletime de aktarmak istiyorum.
Biraz önce de ifade ettiğim gibi adayımızın belirlenmesinde gerçekten büyük bir zaman ayırdık. Aldığımız her önemli kararda olduğu gibi bu kararda da sokaktaki vatandaşımızdan, partimizin en üst kuruluna kadar her kademede istişareler yaptık. Görüşleri, önerileri, eleştirileri çok dikkatli bir şekilde not ettik.''
-"Beraberlik her şeyin üzerindedir"
Genel başkan belirleme sürecinde, çok sayıda ismin ön plana çıktığını belirten Erdoğan, bütün istişare kurullarında öne çıkan isimlerin her birinin, son derece değerli, bu büyük görevi omuzlayıp, taşıyabilecek isimler olduğunu vurguladı.
AK Parti içinden, genel başkanlık ve başbakanlık makamına, bu görevleri yapacak ehliyet ve liyakata sahip çok sayıda aday çıktığını ifade eden Erdoğan, bunun son derece gurur verici olduğunu aktardı.
"(Kim var) denildiğinde, sağına soluna bakmadan 'ben varım' diyebilecek nice arkadaşımızın olduğunu biliyorum" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aynı şekilde, 'kim var?' denildiğinde işaret edilebilecek, bu dava yükünü omuzlama gücüne, iradesine, ehliyetine ve liyakatine sahip çok sayıda arkadaşımız olduğunu da biliyorum. Allah'a hamdolsun, tam da tahmin ettiğimiz gibi bir değil, iki değil, çok sayıda arkadaşımız bu kutlu görev için önerildi. Bir başka konu, süreci suhulet içinde, barış içinde, dostluk ve kardeşlik hukuku içinde belli bir noktaya getirdik. Çok şeyler yazıldı, çizildi, çok şeyler söylendi. Ama mümkün olduğunca bunları duymadan götürmeye gayret ettik. Çünkü bu hareketin birliği her şeyin üstündedir. Bu hareketin beraberliği her şeyin üzerindedir. Meydanlarda dikkat ederseniz bir şeyi ısrarla söyledik, bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız dedik."
-"Her türlü fedakarlığı gösterecektir"
AK Parti içinde nifak, fitne çıkması için çaba sarf edenlerin, ellerini ovuşturanların olduğunu, medyada, çatışma çıkması için çok kirli operasyonların yapıldığını belirten Erdoğan, "Belli çevrelerde partimizi karıştırmak, partimiz içinde çatlak oluşturmak için gayret gösterenler de oldu. Bunların hepsini biliyorduk ama bunları biz tabii herkesle paylaşamayız. Partimiz bu operasyonların hiçbirine hamdolsun 'eyvallah' demedi. Bu tuzakların hiçbirine düşmedi" değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, süreci, şu ana kadar çok büyük başarıyla kardeşlik ve dostluk hukuku içinde bugüne getirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"İnanıyorum ki önümüzdeki hafta olağanüstü genel kurula kadar da bu süre aynen böyle devam edecektir. Asıl imtihan elbette olağanüstü genel kurulun ardından başlayacak. Hem genel başkan seçilen, başbakanlık görevini üstlenen arkadaşımız hem de onun tüm çalışma arkadaşları, tüm teşkilatımız önemli bir süreçten geçecekler. Bu süreci birlik ve beraberlik içinde, dava şuuruyla, en güzel şekilde geçireceklerine yürekten inanıyorum. Bu teşkilat, genel başkanına ve başbakanına en güçlü şekilde sahip çıkacak, her aşamada yanında olacak, başarısı için inanıyorum ki her türlü fedakarlığı gösterecektir. Yeni Türkiye'nin inşasında rol alacak yeni genel başkan, ekip ruhuyla, takım oyunuyla ve ortak akılla yol yürüyecek, AK Parti'nin bütünlüğünü her şeyin üstünde tutacaktır. Hiç şüphem yok. Partimiz içinde nifak, ayrışma, fitne çıkmasını bekleyenler, bu güne kadar olduğu gibi genel kurula kadar da ardından başlayacak süreçte de inşallah hayal kırıklığına uğrayacaklardır."
(Sürecek)
Kaynak: AA